Događaji

razočarani

Obitelji iz Sirije napuštaju Zadar

Obitelji iz Sirije napuštaju Zadar
PIXSELL

Na autobusnom kolodvoru u Zadru, u petak poslijepodne, 30-godišnji pekar Abdulkader Alsuari, njegova supruga Ala i troje male djece ukrcali su se u autobus za Zagreb, odakle će svoju novu životnu šansu ponovno tražiti u Turskoj iz koje su stigli kao ratni izbjeglice iz Sirije.

"Od svega što su nam obećavali, prije svega odgovarajući smještaj i liječničku pomoć za mog trogodišnjeg sina kojemu je hitno potrebna operacija noge, ništa se nije dogodilo. Ni kuće, ni doktora. Toliko puta sam ih zvao, molio da to riješe, ali ništa. Jučer sam dobio putovnicu i odlazimo iz Hrvatske", rekao je Abdulkader Alsuari za Slobodnu Dalmaciju. 

Ljut je, kaže, na službe koje su ih trebale zbrinuti, Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM), koja je partner Vladi u provedbi ovog projekta, i Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, preko kojega im je osiguran smještaj.

Ova sirijska obitelj u Zadar je stigla krajem siječnja, kao jedna od sedam obitelji u sklopu pilot-projekta preseljenja sirijskih izbjeglica koje se Vlada obvezala prihvatiti u Hrvatskoj. Brigu o njima najprije je preuzela obitelj Ninčević, a potom je to trebala učiniti država koja im je trebala osigurati adekvatan smještaj dvije godine dok se u potpunosti ne adaptiraju i integriraju.

Abdulkader je našao posao u jednoj zadarskoj pekarnici, a država je obitelji trebala riješiti stan. I tu su počeli problemi. Od prvog dana, Alsuari je upozoravao kako je smještaj koji su dobili daleko od adekvatnog.

"Nas petero trebali smo živjeti u stanu koji je imao samo jednu sobu. Djeca su spavala na kauču koji je spojen s malom kuhinjom, a u stan se slijevala voda pa je bilo vlažno. To nisu uvjeti za život male djece", rekao je Alsuari.

Pronašli su zamjenski trosobni stan za istu cijenu kao onaj neadekvatni, ali unatoč pozivima i molbama, to je ostalo bez realizacije. Brigu o njima tada je ponovno preuzela obitelj Ninčević. Osim smještaja, požalili su se i na hrvatsko zdravstvo. 

"Upjeli smo doći do liječnika u Zagrebu koji bi operirao sinčića kad napuni tri godine. To je sada u svibnju, ali prije operacije morali smo donijeti nalaz magnetske rezonancije za koji smo naručeni tek u prosincu 2018., što je sedam mjeseci nakon operacije. Je li vama to normalno" kazao je za Slobodnu Dalmaciju.


Reci što misliš!