Događaji

Knjigozemska

Antifjaka u sridu: Zašto je Marx bio u pravu

Antifjaka u sridu: Zašto je Marx bio u pravu

U novom poglavlju ciklusa „Antifjaka u sridu“ u goste dolazi profesor Ratko Čorić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, koji će se uhvatiti u koštac s teorijskim naslijeđem jednog od najutjecajnijih društvenih teoretičara novijeg doba, Karla Marxa.

U svojoj knjizi „Suvremenost klasične sociologije“ Rade Kalanj o Karlu Marxu piše kao o „sociologu i misliocu revolucije“ ističući kako su upravo ove dvije komponente Marxovog intelektualnog opusa (znanstvenik i revolucionar) u velikoj mjeri utjecale na kasniju recepciju Marxa.

Obilježavajući dvjestotu godišnjicu rođenja Karla Marxa (rođen je 5. svibnja 1818.) i sto sedamdesetu godišnjicu objavljivanja „Komunističkog manifesta“ (zajedno s Friedrichom Engelsom), pokušat ćemo otvoriti raspravu o aktualnosti Marxovog misaonog naslijeđa, kako onog sociološkog, tako i revolucionarnog.

Upozorit ćemo na česte krive ili dogmatske interpretacije Marxovog djela tijekom 20. stoljeća što je dovelo do, i danas prisutnih, stereotipa o Marxu i marksizmu.

Pridružite se tribini ove srijede, 9. svibnja, od 20:30 sati u prostoru Knjigozemske, te doznajte zašto je Marx bio u pravu!


Reci što misliš!