Događaji

međunarodni projekt

Međunarodni seminar na temu "Arheološka baština i turizam" u Kneževoj palači

Međunarodni seminar na temu

Grad Zadar, u svojstvu projektnog partnera, provodi međunarodni projekt pod nazivom „Visualize to Valorize – For a better utilisation of hidden archaeological heritage in Central Europe“, akronima „VirtualArch“, sufinanciran iz programa Interreg Središnja Europa 2014.-2020.

Projekt je to koji će kroz 36 mjeseci provedbe doprinijeti održivom korištenju i zaštiti nevidljivih ili manje znanih  arheoloških podzemnih i podvodnih nalazišta. Deset partnera iz raznih zemalja Europe – Njemačka, Italija, Austrija, Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija i Hrvatska – koristit će inovativne vizualne pristupe i metode poput virtualne stvarnosti kako bi se nalazišta zaštitila, ali i približila sveukupnom građanstvu.

Upravo će navedeni partneri boraviti u Zadru od 15. do 17. svibnja 2018. godine prilikom čega će održati sastanak članova projektnog tima, ali i prisustvovati jednodnevnom međunarodnom seminaru kojeg u suradnji s vodećim partnerom, Archaeological Heritage Office of Saxony iz Njemačke, organizira Grad Zadar.

Međunarodni seminar na temu „Arheološka baština i turizma“ održat će se 16. svibnja 2018. godine u Kneževoj palači u Zadru.

Govornici, kako domaći, tako i strani, dolaze iz područja arheologije, kulturne baštine, UNESCO zaštite, turizma kao grane gospodarstva, ali i informacijskih tehnologija te će predstaviti stajališta struke na navedene teme, odnosno inovacije u području virtualne stvarnosti.

Tako će posjetitelji imati prilike čuti predstavnika Hrvatskog restauratorskog zavoda, Sveučilišta u Zadru, Agencije Han te predstavnike VISUIN kompanije iz Češke, odnosno ravnatelja slovenskog parka prirode Ljubljansko barje. Slijedom navedenoga, službeni jezik seminara je engleski jezik.

Osim toga, ovim se događanjem Grad Zadar i partneri na projektu „VirtualArch“ pridružuju  obilježavanju europske godine kulturne baštine dijeleći iste ciljeve: potaknuti ljude na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe, štititi jedinstvenu vrijednost te promišljati o mjestu koje kulturna baština zauzima u životima lokalnog stanovništva, ali i njihovih gostiju.

 


Reci što misliš!