Događaji

sredstva za obnovu i razvoj

Brojnim općinama u Zadarskoj županiji stiže europski novac

Brojnim općinama u Zadarskoj županiji stiže europski novac

U srijedu, 16. svibnja, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, potpisala je 374 ugovora o sufinanciranju projekata prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice i Programu podrške regionalnom razvoju ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi nacionalne mjere za ostvarenje ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske, a putem Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju, kontinuirano pomaže slabije razvijenim jedinicama lokalne i područne samouprave u provedbi infrastrukturnih projekata koji su prepoznati kao potreba i razvojni prioritet.

Prvenstveno se to odnosi na projekte iz područja komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture za koje se procijeni da će pridonijeti poboljšanju standarda i kvalitete života lokalnog stanovništva te stvoriti preduvjete za gospodarski i društveni razvoj slabije razvijenih područja.

U protekle dvije godine putem ovih programa sufinancirana su 722 projekta u ukupnom iznosu 212 milijuna kuna.

„Interes lokalne zajednice za provođenjem ovakve vrste programa jako je velik te godišnjim programima putem raznih aktivnosti želimo utjecati na održivost razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture. Jedini način na koji možemo postići rast i razvoj je suradnja na svim razinama i osluškivanje potreba naših građana te upravo je to osnovni temelj prema kojem planiramo buduće projekte i novu financijsku perspektivu“, rekla je prilikom potpisivanja ministrica Žalac.

Izdvajamo nekoliko projekata u Zadarskoj županiji!

Benkovac će adaptirati dječji vrtić, Polača i Lišane će obnoviti društveni dom, gradu Obrovcu i općini Zemunik donji stižu sredstva za obnovu nerazvrstanih cesta.

Općina Privlaka uredit će biciklističku stazu, a Novigrad sustav odvodnje.

U Pakoštanima će se urediti važan nogostup. Općina Ražanac u Rtini će urediti pješačku stazu.

Sveti Filip i Jakov modernizirat će javnu rasvjetu.

Reci što misliš!