Događaji

#video

Bibinje: Tuna od 240 kila zalutala u uvalu Jaz te će se poslužiti kao poslastica na fešti

Bibinje: Tuna od 240 kila zalutala u uvalu Jaz te će se poslužiti kao poslastica na fešti
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Tuna teška 240 kilograma zalutala je u utorak u uvalu Jaz u Bibinjama. Kako je tamo more veoma plitko, tuna se nije nikako uspjevala vratiti natrag u duboko. Ribari iz Bibinja ubili su je i izvukli na površinu.

Pretpostavlja se da je tuna pobjegla iz kaveza u obližnjem tunogojilištu, pa je lutala uokolo gladna i dezorjentirana i tako završila u Bibinjama. Naime, tune odrasle u kavezu teško se snalaze na slobodi, nisu sposobne uloviti hranu, te se vrlo često vrate u tunogojilište ili završe poput ove u Bibinjama.

Na snimci koju objavljuje portal eBibinje.net na društvenoj mreži Facebook, vidi se kako je dvojac u bateli pokušava privući obali. Jedan je probada ostima, dok je drugi pokušava držati vezanu za rep.  Nakon što ju je jedan od prisutnih s kraja probio ostima u glavu, čuje se povik iz publike “Ne u oko!”

Raskrvarena, izbodena, vezana i naoko svladana, uspjela im je čak i pobjeći, pa su opet krenuli za njom. Tuna je na kraju izvukla kraći kraj, jer su je na bibinjskoj rivi pred okupljenim mnoštvom odmah razrezali na komade.

Dok su neki mediji ovaj događaj prenijeli kao atrakciju, prava rasprava pokrenuta je među ribarima na društvenim mrežama gdje su postavljena ozbiljna pitanja: “Smije li se ubiti i tranširati nasred ulice ovolika tuna bez posebne dozvole?”, “Je li dozvoljeno ubijanje tune na ovakav način?” ili “Gdje su sad ribarska i sanitarna inspekcija?”.

Naposljetku, kako svjedoče Bibinjci, skupocjena tuna nije otišla u prodaju nego je rasječena i 240 kg mesa je razdijeljeno, dok je dio iskorišten za feštu od gradela za mještane, piše Morski.hr.


Reci što misliš!