Događaji

na jesen projekt "Voda za život"

Ciklus radionica "Reciklirajmo zajedno" nastavljen i kroz svibanj

Ciklus radionica

Ciklus radionica oslikavanja platnenih vrećica u sklopu projekta „Reciklirajmo zajedno“ u svibnju je nastavljen radionicom u Gradskoj knjižnici Zadar koja je ugostila učenike prvog razreda učiteljice Suzan Šoša iz OŠ Šime Budinića.

Učenice i učenici su  kroz edukativno – kreativnu radionicu učili o štetnosti nepropisno odloženog otpada u okolišu, o svakodnevnim koracima smanjenja količine otpada, kako ga pravilno odložiti te o usvajanju navika o odgovornom ponašanju.

"Bilo je lijepo čuti kako mališani već poznaju osnove selektivnog odvajanja otpada i saznati kako mnogi kod kuće već razdvajaju papir, plastiku i baterije u posebne spremnike te koliko su osjetljivi i primjećuju nesavjesno odlaganje  otpada u prirodi. Posebno ih pogađa kada su životinje ugrožene i ugibaju zbog plastičnog otpada svuda oko nas.", rekla je Atana Grbić.

Projekt „Reciklirajmo zajedno“ provode komunalna tvrtka Čistoća d.o.o. i  udruga „Eko-Zadar“, a cilj projekta je edukacija stanovništva o selektivnom odlaganju otpada te sprječavanju nastanka otpada i njegovoj oporabi.

Radionicu, kojom se  najmlađe sugrađane upućuje na izbjegavanje korištenja plastičnih vrećica i njihovu zamjenu platnenima, održale su Atana Grbić i Linda Šušteršić iz udruge „Eko-Zadar“ .Osim platnenih torbi koje su oslikali, učenici su kući ponijeli i edukativnu slikovnicu „Praktični savjeti Eko-Mace“ u kojoj ih se na zabavan način upoznaje s pravilnim ponašanjem prema otpadu i održivim raspolaganjem prirodnim resursima, brošuru „Možeš i ti“, te popularnu žutu  vrećicu za odvojeno sakupljanje plastične ambalaže koje ne spada u povratnu.

"S djecom smo razgovarali i o zaštiti voda, te što se ne smije bacati u odvodni sustav, a kako udruga sljedeće školsku godinu počinje provoditi projekt „Voda je život“ djeci je podijeljen i letak i magnetić o zaštiti voda koji su već izrađeni za potrebe provedbe tog projekta.", rekla je Linda Šušteršić.

 

 


Reci što misliš!