Događaji

edukacijska radionica pu zadarske

Preventivna akcija "Manje oružja, manje tragedija" održana u Starigradu - Paklenica

Preventivna akcija
Ivica Galovic/PIXSELL

U prostorijama NP Paklenica u Starigradu dana 22. svibnja 2018. godine u organizaciji Hrvatskog Centra za razminiranje, PU zadarske i Nacionalnog parka Paklenica održane su zajedničke aktivnosti usmjerene na edukaciju stanovništava o opasnostima od oružja i zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava i njihovih dijelova

Predavanja su uključivala informiranje civilnog stanovništva – korisnika NP Paklenica o minskoj opasnosti. Djelatnici HCR-a upoznali su prisutne s pravilima  kako zaštititi sebe i druge koji borave u blizini minski sumnjivog prostora ili pronađu sumnjivo minsko-eksplozivno sredstvo te o važnosti prijavljivanja pronalaska takvog sredstva MUP-u i HCR-u.

Izneseni su podaci o područjima koja se još uvijek nalaze pod minama, te podaci o provedenim  zajedničkim edukacijama i informiranjima u posljednjih nekoliko godina.

Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske predstavili su ciljeve i sadržaj preventivne kampanje „Manje oružja manje tragedija“ i istaknuli važnost suradnje i zajedničkih predavanja djelatnika HCR-a i policije. Tijekom predavanja policijski službenici predstavili su pravila postupanja prilikom pronalaska sumnjivih predmeta, oružja i minskoeksplozivnih sredstava obuhvaćenih prezentacijom „Izbacite uljeza“.

Istaknuta je činjenica da će se građanima osigurati anonimnost i sigurna predaja oružja, a da će se nakon poziva na njihove kućne adrese ili mjesta pronalaska uputiti policijski službenici koji su obučeni za rukovanje MES i oružjem, a da se protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Predavanjima su prisustvovali načelnik PP Obrovac i voditelj sektora zadužen za područje Starigrada-Paklenica, pripadnici vatrogasne postrojbe, djelatnici Općine Starigrad i djelatnici NP Paklenica.


Reci što misliš!