Događaji

dani psihologije 2018

Interdisciplinarnim pristupom do sinergije znanstvenih postignuća primjene u praksi

Interdisciplinarnim pristupom do sinergije znanstvenih postignuća primjene u praksi

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas je s radom započeo trodnevni bijenalni međunarodni znanstveno-stručni skup XXI. Dani psihologije u Zadru.

Predavače i sudionike na različitim radionicama i predavanjima pozdravili predsjednica Programsko-organizacijskog odbora doc. dr. sc. Matilda Nikolić, doc. dr. sc. Dario Vučenović uime predsjednika Hrvatskog psihološkog društva Josipa Lopižića, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije Bernard Maruna te prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ivanka Stričević.

Odjel za psihologiju, istaknula je Nikolić, punih 40 godina neumorno održava ovaj skup te ulaže veliki trud u njegovu organizaciju kako bi se postigli zadani znanstveni i stručni ciljevi, ali i promovirali Sveučilište u Zadru, njegov Odjel za psihologiju te psihologija općenito.

- Hrvatska psihologija odavno je dio svjetske psihologije, pa nam dolaze stručnjaci iz mnogih zemalja. Od četiri pozvana predavanja dva će održati strani stručnjaci - Jose Ramos iz Španjolske predavat će o prekvalifikaciji kao sve češćoj pojavi u svijetu rada, a Bojan Musil iz Maribora o korištenju velikih baza podataka u društvenim znanostima i psihologiji. Vjerujem da će u programu skupa svatko naći nešto zanimljivo za sebe, istaknula je Nikolić

Vučenović je skup ocijenio primjerom za mjesto susreta znanosti i primijenjene psihologije, dok je prorektorica Stričević istaknula važnost interdisciplinarnog pristupa tematici.

- Teško izdvojiti jednu od tema koje će se obraditi, no svakako bih spomenula važnost interdisciplinarnog pristupa, koji doći do izražaja pri obradi STEM područja. Izborom takve teme pokazuje se kako se na jednom integriranom sveučilištu može pronaći sinergija između različitih postignuća znanosti i njihove primjene u praksi, rekla je Stričević.

U okviru Dana psihologije promovirat će se tri nova izdanja Sveučilišta u Zadru i jedno Naklade Slap. XXI. Dane psihologije u Zadru organizira Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru s Hrvatskim psihološkim društvom pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 


Reci što misliš!