Događaji

naplata kreće, ''odzvonilo'' busevima

Što sve donosi izmjena načina organiziranja parkinga na Liburnskoj obali?

Što sve donosi izmjena načina organiziranja parkinga na Liburnskoj obali?
Bojan Bogdanić

Krajem svibnja, prema planovima - 29. svibnja, započinje naplata parkinga na obnovljenoj Liburnskoj obali u Zadru.

Ove je opsežne radove provodila služba Hrvatskih cesta. Zadrani su mogli primjetiti kako je na trenutno neobilježenim mjestima parking ''slobodan'', a nije bilo ni turističkih autobusa. 

Od samoga mosta pa sve do traka koje su služile za ukrcavanje na trajekt uvrstit će se nova parkirna mjesta, poručuje pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela.

Već je na kolegiju gradonačelnika najavio kako će se uz jedan dio bedema ukinuti parkiranje prema preporuci konzervatora (uz novi nogostup), koji su zamjetili da je taj potez neophodan.

Cijena ove tzv. prve zone parkinga trebala bi ostati ista. Prva parkirna zona obuhvaća desnu stranu Obale kralja Tomislava od starog dijela kamene obale do gradskog mosta, te izdvojeno parkiralište na lijevoj strani do Novih vrata.

Obuhvaća još i desnu stranu Liburnske obale od gradskog mosta do paralelno kraja bedema, te na lijevoj strani Liburnske obale izdvojeno parkiralište od Novih vrata do Ribarnice, parkiralište „Zaraušek“, od Morskih vrata (poznata kao Vrata sv. Krševana) do ulaza u ulicu Poljane Natka Nodila, te plato bivšeg autobusnog kolodvora.  

Novost će biti i izmještanje autobusa za grupe turista.

Oni se trenutno parkiraju kod zgrade zadarske Elektre, a uskoro će im se omogućiti da dođu sve do okretišta starog autobusnog kolodvora, gdje ne bi bio parking, već samo iskrcaj putnika. Ukrcaj bi se vršio na drugom kraju Poluotoka, no parking bi trebao osigurati u neposrednoj blizini.

Gdje i kako, još se planira.

''Zbog povećanog intenziteta prometa tijekom ljetnih mjeseci, s ciljem pronalaska slobodnog parkirnog mjesta na Poluotoku i osiguranja protočnosti vozila ograničava se parkiranje u 1. zoni na maksimalno 3 sata. Izmjenama i dopunama važeće Odluke predloženo je da se dosadašnje razdoblje naplate parkiranja, a koje se odnosi na vrijeme turističke sezone, od 1. srpnja do 31. kolovoza izmijeni na razdoblje od 15. lipnja do 31. kolovoza'', navodi Dujela.

Na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća bit će riječi o izmjeni naplate parkinga, a svi detalji dostupni su i na web stranici Grada Zadra ovdje.

 


Reci što misliš!