Događaji

radionica zaklade kajo dadić

Kako poboljšati život u Preku?

Kako poboljšati život u Preku?
Naši školji

Nedostatak aktivizma i komunikacije na svim razinama, poštivanje i prihvaćanje različitog mišljenja, društveni pasivizam, potreba otvaranja knjižnice i čitaonice, kina, općenito prostora za druženje svih generacija, nedostatak sadržaja za djecu i mlade, poticanje aktivnog života u prirodi, volonterizma...


Samo su neki od zaključaka, prijedloga i ideja koji su se mogli čuti na radionici koju je u Preku u četvrtak, 24. svibnja, u sklopu projekta "Aktivni u zajednici", organizirala Zaklada Kajo Dadić iz Splita, pišu Naši školji.
 
Zamišljena kao istraživanje potreba lokalnog stanovništva kako bi se poboljšao život u zajednici, radionica je, nakon ocjene društvene povezanosti, razine povjerenja u društvu i poštivanja pravila i normi, artikulirala i dektirala sve manjkavosti i nedostatke trenutačnog stanja i razinu društvenog kapitala na području Preka.
 
U raspravi su sudjelovali predstavnici četiriju preških udruga, TZO Preko, Općine Preko i POU Dom na žalu, ali, nažalost, ne i članovi udruga iz drugih mjesta na području Općine Preko. Izostali su i, kao što bi Veselko Tenžera rekao: "Guliveri riječi, ali, često, Liliputanci djela", svi bezidejni dežurni kritičari i pljuvači svega i svakoga. Kako god, sudionici radionice iznjedrili su projekt kojim će se baviti sljedećih mjeseci - uređenje plaža, spajajući potrebu za čišćim okolišem i boravkom u prirodi. 
 
Predstavnice Zaklade Kajo Dadić, upraviteljica Rada Mužinić i djelatnica Stefana Došen, bile su zadovoljne aktivnošću i raspravom sudionika te najavile novu radionicu za prvi tjedan lipnja. Naravno, svi su dobrodošli!

Zaklada Kajo Dadić odabrala je Općinu Preko, uz još 14  lokalnih zajednica iz pet županija u kojima će  s lokalnim dionicima provoditi aktivnosti programa "Aktivni u zajednici" s ciljem povećanja društvenog kapitala i razvoja kulture davanja.

Cilj programa „Aktivni u zajednici“ osnaživanje je društvenog kapitala lokalnih zajednica i stvaranje svojevrsne aktivne grupe građana. Temeljem iskazanog interesa, Zaklada će raditi sa zainteresiranim predstavnicima udruga i ustanova na analizi potreba i specifičnih problema lokalne zajednice, poput stvaranja novih javnih prostora, potreba za modernizacijom objekata društvene infrastrukture, unapređenja okoliša, socijalnih i humanitarnih pitanja...
 


Reci što misliš!