Događaji

važan projekt za čitavu općinu

Obnovom starog kina, Sv. Filip i Jakov dobit će moderni multimedijski centar

Obnovom starog kina, Sv. Filip i Jakov dobit će moderni multimedijski centar
OFJ

Sinergija općine, mještana i udruga za novo ruho jedinog mjesta okupljanja i izvođenja kulturno - umjetničkih i zabavnih manifestacija

Digitalizacija kino dvorane, hidroizolacija krova, zatim projekt KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje i otvaranje centra za vertikalni ples, prve su naznake obuhvatnijeg oživljavanja zgrade kina u centru Sv. Filipa i Jakova, koja je već neko vrijeme čekala svoju veću strukturnu i sadržajnu obnovu, a s vremenom bi trebala postati centar kulturnog, umjetničkog, zabavnog i društvenog života koji će svim generacijama moći ponuditi poneki sadržaj.

Iako je Općina Sv. Filip i Jakov na čelu s načelnikom Zoranom Pelicarićem i njegovim timom unazad nekoliko godina dosta radila i ulagala u obnovu, tu će se, novim općinskim projektima i projektima EU fondova te suradnjom s raznim udrugama i entuzijastičnim mještanima intenzivno raditi na prostoru koji neće samo služiti kao kino, već multifunkcionalno mjesto, u kojem će se u većem obujmu nego do sad moći održavati priredbe, predstave, koncerti i razna društvena događanja.

Digitalizacija kino dvorane

Naime, kino dvorana u mjestu Sv. Filip i Jakov služi kao jedino mjesto okupljanja i izvođenja kulturno-zabavnih manifestacija svih 6 naselja odnosno 4.606 stanovnika kao i mnogobrojnih turista. Dvorana je opremljena 35 mm projektorom koji je zastario te više od 20 godina nisu sustavno prikazivani filmovi, a isti u tom formatu nisu niti dobavljivi. Međutim, naporima Općine Sv. Filip i Jakov za nabavkom digitalne opreme, Ministarstvo kulture u sklopu Investicijskih potpora za 2018. godinu odobrilo je 300.000 kuna Općini Sveti Filip i Jakov za projekt Digitalizacije kino dvorane u Sv. Filip i Jakovu.

"Nabavkom novog kino projektora i razglasa omogućit ćemo prikazivanje i nabavku najnovijih kino filmova te naravno remasteriranih starih filmskih klasika. Dvorana ima 220 fiksnih sjedala koji su za sada u funkcionalnom stanju te je samo mjesto i kino dvorana uvijek bilo prepoznatljivo po bogatoj kulturnoj ponudi uključujući prikazivanje kino filmova za najmlađe i odrasle što nam je želja ovim zajedničkim projektom opet omogućiti", rekao je Darko Mikas, viši stručni suradnik za razvoj i društvene djelatnosti.

Da interes lokalne zajednice za prikazivanjem i gledanjem filmova u Sv. Filipu i Jakovu već odavno postoji, dokazuje i činjenica da se već pet godina prikazuju stari filmovi u sklopu Fjaka film festivala na otvorenom.

Fjaka Film Festival pod pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sv. Filip i Jakova održava se u dvorištu crkve Sv. Mihovila (Stara crkva), a zadnje dvije godine sadrži dva dijela te se održava u malom parkiću na rivi. Prvi dio festivala od strane organizatora je zamišljen kao tematski, što znači da  se svake godine u prvom dijelu prikazuju filmovi iz različitih perioda filmske umjetnosti i filmovi različitih filmskih autora, a u drugom dijelu se prikazuju horor klasici.

"Nabavkom prijenosnog platna i mobilnim projektorom organizatorima planiramo omogućiti kvalitetno prikazivanje filmova i na otvorenom tijekom cijelog ljeta dok se trenutno koristi običan uredski projektor i kućni zvučnici", istaknuo je Mikas.

Sanacija krova kino dvorane

Osim projekta digitalizacije, Ministarstvo kulture sufinanciralo je i sanaciju krova kino dvorane u Sv. Filip i Jakovu sa 70.000 kuna u sklopu Programa izgradnje, održavanja i opremanja ustanova kultura – investicijskih potpora za 2017. godinu. Ukupna vrijednost ovog završenog projekta iznosila je 73.711,25 kuna što znači da je Ministarstvo pokrilo gotovo 95 posto svih troškova.

Procedura praćenja provedbe projekta kao i evaluacije postignutih rezultata i planiranih ciljeva projekta je, kao i u slučaju digitalizacije, odgovornost voditelja projekta Darka Mikasa, dipl. oec., te Odsjeka za pravne poslove kao i ključnog Voditelja Odsjeka za graditeljstvo i prostorno uređenje Juru Jelenića, dipl. ing. građ. koji je stručni voditelj projekta.

"Projekt Sanacija krova kino dvorane u Sv. Filip i Jakovu“ je  faza koja je prethodila digitalizaciji kina kao dugogodišnjeg programa koji ima za cilj omogućiti održavanje kulturno-zabavnih manifestacija kao i multimedijskih projekcija u budućnosti uz nabavu odgovarajućeg digitalnog projektora i ozvučenja, odnosno digitalizaciju kino dvorane kojom je općina dužna upravljati", rekao je Darko Mikas.

Suradnja s udrugama

Investicijskim potporama  Ministarstva kulture u 2017. godini kojim je omogućena sanacija krova i uskoro planirana digitalizacija kino dvorane, stvorili su se preduvjeti za daljnja zajednička ulaganja i suradnje Općine Sv. Filip i Jakov i različitih udruga.

Večeri hrvatskog filma mještanima željnima kinoprojekcija donijela je tako suradnja udruge ANTROPOP iz Zadra u suradnji sa Zadarskom županijom, Općinom Sv. Filip i Jakov te Turističkom zajednicom Sv. Filip i Jakov. Ovim projektom težilo se upravo pokušaju vraćanja publike u manje kino dvorane. Iz udruge ANTROPOP napominju da je odabir upravo hrvatskog filma kao reprezentativnog za ovaj proces, potiče iz činjenice kako je hrvatska kino produkcija iznimno bogata filmovima unatoč brojnim administrativnim preprekama.

Stvaranje društveno-kulturnog središta možda će najviše doći do izražaja u projektu KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje u Sv. Filip i Jakovu, nositelja Udruge U Pokretu IN FLUX Lucije Mikas, u partnerstvu s Općinom Sv. Filip i Jakov te Centrom nezavisne kulture Zadar.

Projekt je prijavljen na Europski Socijalni Fond „Kultura u Centru“ s ciljem stvaranja društveno-kulturnog centra, jačanje društvenih i kulturnih kapaciteta u Općini Sv. Filip i Jakov i okolici te uključivanje lokalne zajednice u kulturne aktivnosti. Kroz projekt će se razviti suvremeni model upravljanja društveno-kulturnog centra kroz javno-civilno partnerstvo. U tu svrhu uspostavljena je suradnja s domaćim i inozemnim stručnjacima koji će podržati razvoj suradnje između udruga, stanovništva i lokalne samouprave.

Projekt predviđa adaptaciju i opremanje kino dvorane i foyer-a koji bi se pretvorio u Tinel, tj. dnevni boravak za druženje i različite aktivnosti. Unutar projekta predviđeno je mnoštvo kulturno-umjetničkih manifestacija i edukativnih radionica, od integrativnih procesa, dramskih i plesnih predstava, izložbi, izrade Filipjanskog filma do lokalnih klasika poput Balinjera i Fjaka Film Festivala te druženja u Tinelu.

"Srce projekta je uspostaviti suradnju između udruga, stanovništva i općine, jer smatram da je Sv. Filip i Jakov posebno mjesto s ogromnim stvaralačkim potencijalom koji može biti kulturno središte kao nekada. Osim toga je na mjestu kina bio društveni dom prije 50 godina, zašto ne bi bio i danas? Projektom želimo dati podršku da se stvore bolji uvjeti u dvorani, oplemeni kulturni i umjetnički sadržaj, te da se ljude potakne na stvaranje i na suradnju", kazala je Lucija Mikas, inicijatorica projekta. 

Centar vertikalnog plesa

Kada se finaliziraju sve predviđene aktivnosti, osim mjesta za održavanje priredbi, predstava, koncerata i raznih društvenih događanja, Sv. Filip i Jakov bi trebao uskoro postati i centar eksperimentalne plesne umjetnosti, zahvaljujući suradnji Marije Šćekić, dipl. koreografkinje i voditeljice Umjetničke organizacije Histeria Nova. Dana, 15. studenog 2017.godine Marija Šćekić i općinski načelnik Pelicarić sklopili su ugovor o suradnji na projektu osnivanja Hysterium Centra za umjetnost i multimediju u sklopu kojega se razvija i prvi vertikalni trening centar u zemlji, a koji će omogućiti rezidencijalne umjetničke projekte na nacionalnom ali i međunarodnom nivou.

Prvi od takvih projekata je Vertical Dance Forum koji će u rujnu 2018. dovesti u Sv. Filip i Jakov predstavnike vrhunskih kompanija vertikalnog plesa iz Europe i Kanade kao i veliki broj domaćih i stranih plesača.  

"Riječ je o obliku suvremene plesne umjetnosti koja je spoj raznih umjetničko-sportskih disciplina i predstavlja inovativnu, marginaliziranu, tehnički vrlo zahtjevnu i za život opasnu plesnu formu u kojoj tlo postaje neka okomita površina po kojoj se plesač/ica okomito kreću u odnosu na nju. Pritom im tijelo prkosi zakonu gravitacije, a perspektiva izvedbe mijenja se u očima gledatelja jednako, kao i izvođača", pojasnila je Šćekić.


Reci što misliš!