Događaji

alarmantno

Svaka treća žena u Hrvatskoj ima problema s bolestima štitnjače

Svaka treća žena u Hrvatskoj ima problema s bolestima štitnjače
Thinkstock

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu održana je javnozdravstvena akacija povodom Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače. Cilj je obilježavanja ovoga dana proširiti među građanima svijest o bolestima štitnjače te njihovoj prevenciji i liječenju

"Obilježit će se tako da ćemo našim sugrađanima dijeliti letke. Tu je cvijet božur, cvijet oboljelih od bolesti štitnjače. Tu su naši aktivisti Udruge, naši liječnici...", rekla je predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Verica Mešić.

Bolesti štitnjače danas su jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema koji zahvaćaju značajan dio populacije, naročito u najproduktivnijoj dobi života.

"Svaka treća do četvrta žena ima problema sa štitnjačom. Pitanje je koliko ljudi žele otići na pregled. Upravo je cilj ove udruge 'To nisam ja to je štitnjača' podignuti svijest i na vrijeme otići liječiti. Ako idemo nešto otkriti na vrijeme, onda su puno veće šanse normalno funkcionirati i uz adekvatnu terapiju podnositi svakodnevne obveze", dodala je Mešić.

Bolest štitnjače zahtijeva od bolesnika i od njegove obitelji aktivan angažman u poboljšanju kvalitete života, a evo i nekih simptoma bolesti na koje treba obratiti pozornost.

"Simptomi su dosta specifični, a to su suhoća kose, opadanje kose, lupanje srca, znojenje, nemir, nesanica... Itekako bih htjela naglasiti da zahvaljujem liječnicima koji volontiraju u ovoj Udruzi gdje preporučuju da svaka trudnica treba kontrolirati svoju štitnjaču jer je ona itekako važna za razvoj ploda", zaključila je Mešić.

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače bavi se organiziranjem seminara i skupova bolesnika, informiranjem javnosti o novim i naprednijim metodama liječenja, razvijanjem programa međunarodne suradnje te brojnim drugim aktivnostima.


Reci što misliš!