Događaji

hak i odina asistencija

Paket usluga "Sigurno kroz Hrvatsku" - pomoć inozemnim vozačima u Hrvatskoj

Paket usluga
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Čelnici tvrtki HAK usluge i Odina Asistencija predstavili su u utorak zajednički razvijen paket usluga "Sigurno kroz Hrvatsku" kojima pružaju pomoć na cesti i jamstvo mobilnosti u slučaju kvara vozila, odnosno pomoć u naknadi štete u slučaju prometne nezgode inozemnim vozačima koji se u Hrvatsku nalaze na odmoru ili poslovno.

HAK pruža pomoć na cesti kao što su otklon kvara i/ili prijevoz vozila u slučaju većeg kvara koji nije moguće otkloniti na licu mjesta, prijevoz vozila u slučaju prometne nezgode, zamjensko vozilo za nastavak putovanja ili smještaj, a isto tako i u slučaju prometne nesreće, rekao je direktor tvrtke Dario Mustač na prezentaciji.

Pojasnio je kako se paket pomoći aktivira na godinu dana i vrijedi na cijelom teritoriju RH, 24 sata 365 dana u godini i moći će se ugovoriti od idućeg tjedna, a rezultat je rada domaćih tvrtki.

Godišnje se u Hrvarskoj dogodi oko 34.000 prometnih nezgoda te u svakoj desetoj sudjeluje strano vozilo, rekao je Mustač, napomenuvši kako je lani u Hrvatsku ušlo oko 17,5 milijuna turista od kojih njih gotovo 90 posto cestovnim putem.

Tvrtka Odina asistencije u slučaju prometne nezgode pruža uslugu pregleda vozila oštećenog u prometnoj nezgodi od strane ovlaštenog procjenitelja, popisivanje i fotografiranje oštećenja te izrada kalkulacije troška popravka, savjetovanje u svrhu postavljanja zahtjeva za naknadu štete na vozilu, zastupanje u postupku ostvarivanja naknade štete na vozilu, prijevod potrebne dokumentacije za ostvarivanje naknade štete na vozilu.

Cijena paketa je 375 kuna odnosno 50 eura i obuhvaća usluge ukupne vrijednosti oko 7500 kuna odnosno 1000 eura, kada bi se pojedinačno plaćale po redovitim cijenama, odnosno bez tog paketa, rekla je direktorica i vlasnica tvrtke Odina asistencije Danijela Pavić. Naglasila je kako pokušavaju izvansudskim postupkom ostvariti naknadu materijalne i nematerijalne štete za svoje korisnike. 

Dodala je kako se vozači u slučaju prometne nezgode u stranoj zemlji često osjećaju bespomoćno i prepušteni sami sebi, jer ne znaju svoja prava i kako ostvariti naknadu štete. Napomenula je kako u provedbi projekta očekuju potporu Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma.

Ove godine očekuje se priljev inozemnih turista cestovnim prometnim vezama i četiri puta više od uobičajenog broja vozila na hrvatskim prometnicama, što višestruko povećava i rizik od nastanka prometne nezgode. 

Prema evidenciji Ministarstva unutarnjih poslova, prošle godine su u Republici Hrvatskoj evidentirane 34.342 prometne nezgode. Ako se tom broju dodaju prometne nezgode u kojim policija nije pozvana na intervenciju, pa nisu uvedene u njihovu statistiku, broj se povećava na više od 50.000 nezgoda u kojima  stradavaju vozači, putnici i vozila.

U svakoj desetoj prometnoj nezgodi sudjeluju vozila inozemnih registracijskih oznaka iz čega proizlazi da oko 5000 posjetitelja za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj doživi prometnu nezgodu. Osim prometnih nezgoda događaju se i kvarovi vozila kao i razna oštećenja izazvana odgovornošću trećih osoba.


Reci što misliš!