Događaji

Antun Padovanski

U župi sv. Ante u Ostrovici svečano proslavljen dan njihova sveca zaštitnika

U župi sv. Ante u Ostrovici svečano proslavljen dan njihova sveca zaštitnika
Marko Ledenko-Mane

U crkvi sv. Ante u Ostrovici vjernički puk župe sv. Mihovila Lišane proslavio je 13. lipnja blagdan sv Ante.

Svečanu misu predvodio je župnik fra Luka Banić.

"Malo koji svetac uživa danas toliku popularnost kod vjernika. Sveti Ante doduše prvenstveno je htio da ljudi njegova vremena opet pronađu pravu vjeru,duboko iskustvo ljubavi Božje i milost Božju, ali su ga njegova konkretna čudesno ostvarena djela ljudima otkrila kao onoga kome Bog ništa ne uskraćuje. Suvremenici svjedoče da je sveti Ante znao napamet evanđelja i da je Bibliju dobro poznavao. Odatle je crpio mudrost i snagu za svoje neumorno propovjiedanje. Moli za nas sveti Ante, molimo te mi da uz tvoje molitve idemo prema vječnosti", rekao je fra Banić.

Crkva sv. Ante Padovanskog u Ostrovici, inače spomenik kulture, služila je kao vojna kapela. Oko nje su pronađeni vojnički grobovi pa i stranaca. U crkvi se nalazio drveni oltar i na njemu slika Gospe s Djetetom, a uz nju sv. Ante i sv. Ivan Nepomuk.

U crkvi se također nalazio veliki barokni kip sv. Antuna iz 18. st. i srebrni Paks-relikvijar istog svetca. Tijekom Domovinskog rata srpski pobunjenici su devastirali i srušili krov crkve. Obnovljena je 1996. godne. 

Euharistijsko slavlje uljepšao je mješoviti župski crkveni zbor s čuvenim  starodrevnim pjevanjem mise koje se u župi njeguje stoljećima.

 


Reci što misliš!