Događaji

blokada u cijeloj zemlji

Sutra #ugasimotor u 17 sati na 10 minuta

Sutra #ugasimotor u 17 sati na 10 minuta
Bojan Bogdanić

Zadnje pojeftinjenje cijene goriva za nekoliko lipa nije dovoljno s obzirom da je cijena barela nafte pala

Simbolično ispred Markovog trga, najavljena je prosvjedna akcija #ugasimotor koja bi se trebala održati u petak u 17 sati. Cilj je na 10 minuta blokirati promet diljem Hrvatske kako bi natjerali političare da smanje trošarine i vrate cijenu goriva ispod 9 kuna.

"Želimo ukazati Vladi da imaju prevelike trošarine na gorivo. Znamo što ti nameti donose – veću cijenu goriva i pad standarda građana", rekao je Vedran Franc iz građanske inicijative "Stop rastu cijena goriva".

Naglašavaju da zadnje pojeftinjenje cijene goriva za nekoliko lipa nije dovoljno s obzirom da je cijena barela nafte pala. "Smatramo da je neka minimalna cijena na koju ćemo pristati 9 kuna. Nekakva psihološka barijera bila je 10 kuna, ali sjetimo se da je u Sanaderovo vrijeme litra benzina bila 7 kuna, a 2000. godine tek 5 kuna. Hoće li do kraja godine doći do 15 kuna ne znamo i ovako dalje ne možemo", zaključio je Damir Kristijan Rogina, također jedan od organizatora.

Dodao je kako Vlada nametnula ovaj teret, a da osim vozača trpe i oni koji ne voze "jer je cijena goriva ugrađena u svaki proizvod i uslugu".

Podsjetili su vozače na pravila prosvjeda, odnosno da moraju osigurati nesmetan prolazak policiji, hitnoj pomoći ili vatrogascima te da se ne blokiraju javne ustanove i da se ne ulazi u konflikte s drugim vozačima.

Vladi su poručili da imaju rok od 14 dana, a ako ne reagiraju do tada slijedit će nova prosvjedna akcija, prenosi Net.hr.


Reci što misliš!