Događaji

sezonske cijene

Od danas poskupile cestarine

Od danas poskupile cestarine
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ od ponoći su za 10 posto poskupile cestarine

Sezonske su se cijene ove godine, osim za prvu skupinu, uvele i za drugu skupinu vozila. To znači da će više cijene cestarine u ova tri naredna mjeseca plaćati vozila koja čine I.A, I. i II. skupinu odnosno motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi, za koja iz HAC-a kažu i da u ukupnom prometu vozila imaju najveći udio.

"Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom tri ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru", poručili su prije 10-ak dana iz HAC-a, dodajući da se zbog pojačanog prometa znatno povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetu.

Prema tablicama HAC-a, tako će primjerice putovanje autocestom A1 od Zagreba do Dugopolja (Split) od 15. lipnja za II. skupinu vozila umjesto vansezonskih 284 kune koštati 312 kuna, a za I. skupinu vozila umjesto 181 kune koštat će 200 kuna. Od Zagreba do Karamatića (Ploče) vozila II. skupine plaćat će 394 kune (umjesto sadašnjih 359 kuna), a vozila iz I. skupine 256 kuna (umjesto 231 kunu).

Na autocesti A1-A6 Zagreb-Rijeka (Grobnik) vozila II. skupine plaćat će cestarinu 139 kuna, umjesto 127, a I. skupina 77 umjesto 70 kuna, dok će od Zagreba do Lipovca po autocesti A3 vozila II. skupine plaćati 212 kuna umjesto 193 kuna, a vozila I. skupine 141 umjesto 128 kuna.

Prolazak Krčkog mosta također poskupljuje s 46 na 51 kunu za vozila iz II. skupine, odnosno s 35 na 39 kuna za vozila iz I. skupine. Sezonsko poskupljenje cestarina ne primjenjuje se na III. i IV. skupinu vozila.


Reci što misliš!