Događaji

kolektivni ugovor

Radnici "Odvodnje d.o.o." dobivaju veća prava

Radnici

Regionalni predstavnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, sindikalist poduzeća Odvodnja, te predstavnik Grada Zadra potpisali su Kolektivni ugovor za tu tvrtku čime se proširuju materijalna prava i radna sigurnost radnika kojima je zbog težine i posebnih uvjeta rada to itekako bilo potrebno. .

Nakon Čistoće i Liburnije i treća važna gradska tvrtka dobiva Kolektivni ugovor, rekao je Ivica Katić ispred Grada Zadra. Pravilnik o radu solidno je štitio prava uposlenih ali Kolektivni ugovor nudi širu zaštitu materijalnih prava, statusa i sigurnosti, kaže Vedran Uranija pravni povjerenik ispred Saveza samostalnih sindikata:

Uranija " Ovaj kolektivni ugovor propisuje otpremninu za mirovinu šest bruto plaća, to malo tko ima, to je autonomno pravo, zatim materijalne naknade, jubilarne naknade, božićnice, troškove prijevoza, bolovanje preko 90 dana, naknade za smrtne slučajeve, a to mnogi nemaju".


I posebni uvjeti rada u kojima radnici rade, kemikalije, otpad i fekalije utječu na zdravlje a odnosno vijek trajanja uposlenika. Konkretnim primjerom na primjeru prošlogodišnje poplave direktor odvodnje Grgo Peronja prikazuje korist od većih prava iz Kolektivnog ugovora:

Peronja: " Mi smo tada radili i noć i dan bez pitanja, pa čak i vikendom... došao je kraj mjeseca i imali smo po zakonu o radu maksimalno 40 sati prekovremenih, obratio sam se Sindikatima i poručio da ću im svojevoljno platiti prekovremeno a ovaj Kolektivni ugovor mi upravo to i omogućava"


Riječ je o štetenim poslovima koji ozbiljno prijete čak i životima uposlenih, stoga Kolektivni ugovor, svi su se složili, nešto je što su doista zaslužili, prenosi Radio Zadar


Reci što misliš!