Događaji

što se to događa?

Radnici u prosvjeti opet dobili manje plaće

Učitelji i stručni suradnici koji rade u posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama za prošli mjesec dobili su i do 600 kuna manju plaću

I sve to zbog novog granskog kolektivnog ugovora prema kojemu im se dodatak na posebne uvjete rada računa samo na neposredni rad, a ne na ukupnu plaću. Sindikat Preporod zato krajem mjeseca najavljuje prosvjed ispred Ministarstva obrazovanja.

U zagrebačkom Centru za autizam kao edukacijska rehabilitatorica radi već 15 godina.

"Naš posao je doista izuzetno zahtjevan, osim neposrednog rada o kojem se govori da bi jedan razred ili skupina mogli funkcionirati doista je neophodno posvetiti vrijeme i pripremama i izradama individualiziranih programa'', kaže edukacijska rehabilitatorica u Centru za autizam Tanja Biloglav.

No, prema novom kolektivnom ugovoru koji je stupio na snagu 1. svibnja, dodatak na plaću, iako je uvećan - za pripreme više ne prima pa joj je zato prošli mjesec na račun sjelo 200 kuna manje.

''Dodatak se računa kad govorimo o edukacijskim rehabilitatorima i stručnim suradnicima samo na one sate koje provedemo evo slikovito u razredu sve ono ostalo što potrošimo na pripreme, na roditeljske na konzultacije, na individualne razgovore to nam se ne računa više kao osnovica za dodatak'', ističe Biloglav.

Mnogo više i do 600 kuna na mjesec izgubili su odgajatelji, njegovatelji i medicinski tehničari koji dodatak više nemaju, javlja RTL.

''500- 600 kuna ovisi o mjesecu, satima koliko radite. To vam je godišnje 5-6 tisuća kuna'', kaže medicinski tehničar u Centru za autizam Damir Hrestak.

''Veliki je udarac na kućni budžet to znači nekakvih 3 tisuće kuna ovisi o prosjeku plaće, u ovo vrijeme je to puno. To je moje ljetovanje'', dodaje njegovatelj u Centru za autizam Zlatko Zagorac.

U Ministarstvu obrazovanja objašnjavaju kako se dodaci na plaću nisu isplaćivali na isti način te da se novim kolektivnim ugovorom htjelo propisati prava kako ne bi bio nejednakih postupanja. Zakazali su i sastanak Povjerenstva za tumačenje Kolektivnog ugovora koje će o svemu dati pojašnjenja. No, za učitelje u posebnim ustanovama sve je jasno - oni su na gubitku.

''Osnovica je svima jednaka 5421. Učitelj, početnik starta s nekakvih 5 tisuća i pol kuna. Ja doista mislim da u današnjim troškovima života nije plaća na kojoj može itko zavidjeti'', kaže Biloglav.

Usprkos tome što rade jedan od najodgovornijih poslova u društvu - nisu dovoljno plaćeni, a sada su dodatno zakinuti.


Reci što misliš!