Događaji

humanitarna akcija

Četrnaestogodišnja Luca ima rijetki oblik raka i treba našu pomoć

Četrnaestogodišnja Luca ima rijetki oblik raka i treba našu pomoć
Facebook

Dok se osnovnoškolci ovih dana raduju kraju školske godine, četrnaestogodišnjoj Luci Šeneti i njenim roditeljima druge su brige na pameti.

Otkako joj je prije dvije godine dijagnosticiran za djecu rijedak i agresivan oblik raka pluća – mezoteliom pleure, koji se proširio i na srčanu ovojnicu, Luca je prošla više ciklusa kemoterapije te operaciju. No ni to joj nije pomoglo u borbi s bolešću.

Prošle godine ostala je tako bez lijevog plućnog krila, srčane ovojnice i dijela dijafragme. Prošla je dva ciklusa kemoterapije i 25 zračenja. No kako svjedoči njena majka Frana, to ju nije pokolebalo, zdravo je i pozitivno dijete “koje ide u školu i bori se za prosjek”.

"Luca sve podnosi kao lavica"

“Sve to Luca podnosi kao lavica, pohađa redovito školu u bolnici i u niti jednom trenutku ne dozvoljava da je se pokoleba u borbi. Mjesec dana nakon zračenja, vraća se u svoju školu, nastavlja život kao da se ništa nije dogodilo, uz konstataciju ‘Ja sam zdravo dijete’”, napisala je u Facebook objavi Branka Belamarić, majčina rodica i prijateljica obitelji.

Nažalost, zračenja i kemoterapije nisu bili uspješni, a njena majka Frana stupila je u kontakt s doktorima u Sjedinjenim Američkim Državama s obzirom na to da je Luca prvo dijete u Hrvatskoj oboljelo od ove bolesti, inače karakteristične za ljude koji rade s azbestom.

“U jednom trenutku rekla je /Luce/ ‘Da bar imam leukemiju’. Jer leukemija je u visokom postotku izlječiva, a, kako je puno češća od njezinog tipa tumora i liječnici su se susreli s nebrojenim slučajevima do sada, postoje protokoli za sve faze liječenja. Za razliku od njenog slučaja, gdje su počesto, iako iznimni stručnjaci, morali tapkati u mraku”, objasnila je gospođa Belamarić u svom statusu.

Pokrenuta humanitarna akcija

Frana Šeneta ispričala nam je kako su joj doktori s kojima je stupila u kontakt preporučili liječenje imunoterapijom, a u slučaju negativnog ishoda nastavak liječenja na institutu specijaliziranom za rijetke oblike tumora Nacional Cancer Institute (NCI) u američkoj saveznoj državi Maryland. Tamo joj je ponuđen besplatan nastavak liječenja eksperimentalnim lijekovima.

No sve ostale troškove, koji uključuju putovanje, boravak, vizu te ostale moguće preglede, roditelji bi trebali snositi sami. Ti bi troškovi, u slučaju da imunoterapija koju upravo čeka da počne bude neuspješna, iznosili oko 150.000 kuna. A njeni roditelji, od kojih je majka već dulje na bolovanju zbog brige za Lucu, toliko novca nemaju. 

U tom slučaju vremena za prikupljanje novca neće biti pa su stoga majčina prijateljica Iva Funtek i blogerica Ella Dvornik pokrenule akciju prikupljanja novca. Luci možete pomoći i vi uplatom na račun čiji je opunomoćenik njena majka Frana Šeneta. 

Podaci o računu:

Ime i prezime: Luca Šeneta, opunomoćenik Frana Šeneta : IBAN: HR4424070003105006606 (za uplate iz Hrvatske)
Name and surname: Luca Šeneta, SWIFT: OTPVHR2X; IBAN: HR44240700031050066 (za uplate iz inozemstva)

U slučaju pozitivnog ishoda imunoterapije, njena majka kaže kako će novac biti doniran onoj djeci kojoj bude potreban.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti