Događaji

heroji!

Svečano se obilježava 27. godišnjica osnutka legendarne 112. brigade

Svečano se obilježava 27. godišnjica osnutka legendarne 112. brigade

Svečano se obilježava 27. godišnjica osnutka legendarne 112. brigade HV-a. U nedjelju 24. lipnja u 11 sati u katedrali sv. Stošije održat će se Sveta misa zadušnica za sve poginule pripadnike brigade.

U četvrtak, 28. lipnja u 9 sati ispod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru položit će se vijenci svim poginulim hrvatskim braniteljima.

112. brigada Hrvatske vojske imala je neizmjerno značajnu ulogu u Domovinskom ratu i doprinosu u obrani suvereniteta RH.

Osnovana je 28. lipnja 1991. godine i bila je jedna od brojčano najvećih postrojba Hrvatske vojske, sastavljena od građana i puka zadarskog kraja. Tijekom rata kroz tu je brigadu prošlo preko 10 tisuća hrvatskih branitelja.

Bitka za Zadar je bila teška, a vodila se od Kruševa i Jasenica do Stankovaca i Biograda. Agresorska JNA, potpomognuta domaćim i uvezenim pobunjenicima, uz mnoga zvjerstva i protjerivanja uspjela je doći do samih rubova grada, no uspješnim organiziranjem branitelja Zadar je obranjen.

Uz učinkovit angažman na zadarskoj bojišnici, 112. brigada je dala svoj doprinos i u obrani dubrovačkog zaleđa. Postrojba je sudjelovala i u provedbi svih drugih bojnih djelovanja.


Reci što misliš!