Događaji

Ulaz besplatan

Zvukovi tradicionalnih japanskih instrumenta u crkvi sv. Donata

Zvukovi tradicionalnih japanskih instrumenta u crkvi sv. Donata
Boris Kačan

U organizaciji Veleposlanstva Japana u RH te suradnji s Gradom Zadrom i TZG Zadra, ove nedjelje, od 21 sati, u crkvi sv. Donata nastupit će duo Keisho & Kenji na tradicionalnim japanskim instrumentima, shamisenu i taiko bubnjevima.

Voditelj dua je Keisho Ohno. Keisho Ohno počeo je svirati tsugaru-shamisen u dobi od 8 godina, a sa 14 postaje službeni nasljednik shamisen škole Chikuzan Bushi. Od tada pod motom "čuvajmo tradicijsku glazbu njenim rastavljanjem" i inspiriran raznim žanrovima glazbe u Japanu i inozemstvu neprekidno radi na kreiranju novih glazbenih izričaja.

PROGRAM: 

1. Kagero (autor: Keisho Ohno)

2. Oshami tsurezure (autor: Keisho Ohno)

3. Soran bushi (tradicionalna)

4. Spiral Loop (autor: Keisho Ohno)

5. Shirinami (autor: Keisho Ohno, Hikari Teru) 

7. 007 (autor: Norman Monty)

8. Seitoshi Seiya (autor: Hiroaki Matsuzawa)

9. Seiya! (autor: Keisho Ohno, Hikari Teru)

10. Shamisen solo (tradicionalna)

11. Wadaiko solo (tradicionalna)

Shamisen:

Instrument se sastoji od uglatog tijela izrađenog najčešće od sandalovine i dugačkog vrata. Shamisen ima tri žice izrađene od motane svile na kojima se svira pomoću velikog trzala (bachi); žice se češće "udaraju" nego li trzaju. Shamisen daje nesuglasje delikatnih nijansi i boje zvuka koje se nazivaju sawari. 

Taiko

Taiko (japanska riječ za bubanj) se u Japanu pojavio pred kojih tisuću godina, i brzo je postao sastavni dio života seoskih i ribarskih zajednica ruralnog Japana. Važno je mjesto zauzeo i u dvorskoj glazbi gagaku a bitan je dio i budističkih i šintoističkih ceremonija. Za vrijeme festivala ulice su prepune ljudi koji nose prijenosna ceremonijalna svetišta zvana omikoshi, uz gromovit odjek velikih bubnjeva. 

Ulaz je besplatan!


Reci što misliš!