Događaji

domaća pisma

KUD Sveti Donat i klapa Fumada večeras na Narodnom trgu

KUD Sveti Donat i klapa Fumada večeras na Narodnom trgu

U ponedjeljak, 25. lipnja 2018, na Narodnom trgu nastupaju KUD Sveti Donat i klapa Fumada iz Zadra.

Muzikologinja Dora Dunatov istražila je postanak Zadarskog tanca i ustanovila je kako je već Ludvig Kuba krajem XIX. stoljeća zabilježio izvedbe pjesme za koju je zapisao: "Ljepšega tanca ne viđoh...", dok su dosadašnja saznanja o ovoj pjesmi bila vezana uz Vladoja Bersu i njegov zapis iz 1907.godine.

Popularizacijom klapske pjesme u 2. polovici XX. stoljeća i ova pjesma postaje sve pjevanija, da bi krajem devedesetih godina zbog svoje jednostavnosti pomalo pala u zaborav. Tek iza Domovinskog rata dolazi do nekoliko koreografija vezanih uz ovu pjesmu (Badel, Milin, Baričić, Peša) no za sada ostaje otvoreno pitanje da li je ovu pjesmu i ranije pratio plesni izričaj.

Trenutno u Zadru postoje dva kulturnoumjetnička društva (KUD Zadarski tanac i KUD Sveti Donat) koja igraju zadarski tanac razlikujući se u svojim koreografijama. Nekolicina članova jednog i drugog KUD-a, studenti etnologije i kulturne antropologije sa svojom profesoricom Katicom Burić, muzikologinjom, nekoliko već spomenutih koreografa, mr.sc. Ivo Brkić, etnolog i etnokoreolog te prof. Ivo Nižić, glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent, bili su poželjna i poticajna publika ovoj mladoj zadarskoj muzikologinji.

Kulturno-umjetničko društvo Sveti Donat osnovano je 2013. godine, a iako relativno mlado svojim su se radom već pokazali. Zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema bogatoj etno-muzikološkoj baštini koju Zadar i njegovo zaleđe imaju rezultati nisu izostali.

Klapa Fumada osnovana 2014. godine od skupine prijatelja. Slušajući reakcije publike na spoj vokala i žićanih instrumenata mandoline i gitare odlučili su krenuti tim pravcem. Klapa nastupa diljem cijele Hrvatske s povremenim izletima u inozemstvo. Za sebe kažu da u njihovoj pjesmi uživa klapa i publika.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti