Događaji

20 minuta po pacijentu

Oko 700 lječničkih ordinacija radi usporeno

Oko 700 lječničkih ordinacija radi usporeno
Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija

Oko 700 koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od utorka radi sporije izražavajući time nezadovoljstvo Nacrtom prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, doznaje se u strukovnoj udruzi koncesionara u kojoj ističu da je najveći odaziv liječnika u Zagrebu i Splitu, no da im se odazvalo dosta koncesionara u Rijeci i Osijeku.

Razlog revoltu liječnika primaraca leži u odustajanju resornog ministra od privatizacije ordinacija, kako su to prvo dogovorili na zajedničkoj radnoj skupini za izradu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti (ZOZZ). 

"Radimo i dalje, samo smo usporili držeći se smjernica, koje predviđaju 20 minuta obrade po svakom pacijentu.", potvrdila je Hini Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

Tim tempom, kaže, mogu primiti 40-ak pacijenata dnevno, što će se pokazati kao problem u ambulantama gdje ih, zbog manjka liječnika, dnevno bude i više od stotinu.

No, danas još nema problema jer su pacijenti čuli za izmjene u radu  liječnika, tako da je u cijeloj Hrvatskoj zabilježeno znatno manje pacijenata u čekaonicama, kaže Rodić.

Zakon koji 27. lipnja ide na Vladu predviđa da 25 posto liječnika ostaje u domovima zdravlja, iako se za ostanak, prema nekim anketama, izjasnilo desetak posto domskih liječnika, i premda su primarci smatrali gotovom stvari da se ide u potpunu privatizaciju.

Liječnici koncesionari najavili su i ustavnu tužbu jer smatraju da su oni koji žele biti privatnici a to ne mogu, diskriminirani.


Reci što misliš!