Događaji

regata tradicijskih brodova

U nedjelju u Ugriniću "Đir po konalu"

U nedjelju u Ugriniću

U nedjelju, 8. srpnja u Ugriniću će se održati 7. Đir po konalu, regata drvenih tradicijskih brodova na oštra/latinska idra i trevu.

Ova sportska, ali ujedno i kulturna manifestacija održat će u organizaciji Udruge Frkata i TZO Tkon, a u regati će sudjelovati posade s otoka Pašmana, ali i susjednih luka – Biograda, Vodica, otoka Murtera, Prvića, Iža i Zlarina, pišu Naši školji.

Osim sportskog dijela, sudionike i posjetitelje očekuje i domaća gastronomska ponuda te zabavni program uz dalmatinsku pjesmu i druženje.

Regata počinje u 14 sati sati nakon registracije koja će biti u 12 sati na rivi u Ugriniću.

Regata Đir po konolu, kojom počinje sezona regata tradicijskih brodova sjeverne Dalmacije, okuplja vlasnike i ljubitelje tradicionalnih drvenih brodova na oštra idra i trevu.

Važno je istaknuti trevu kao poseban oblik jedra specifičan samo za Pašmanski kanal. Riječ je o jedru s dvije paralelne lantine za razliku od oštrog (latinskog) jedra s jednom lantinom.

Inače područje od Pašmana do Murtera najbogatije je tradicijskim brodovima i barkama. Ne zna im se točan broj, ali pretpostavlja se da ih ima nekoliko stotina.


Reci što misliš!