Događaji

ugljan

Vandali bacili u more aparat za naplatu parkinga

Vandali bacili u more aparat za naplatu parkinga
Naši školji

Samo nekoliko dana od uvođenja naplate parkiranja u mjestima na području Općine Preko, u noći s četvrtak na petak parkirni automat u središtu Ugljana završio je u moru.

Nezadovoljstvo zbog odluke Općinskog vijeća da se od 1. srpnja do 31. kolovoza uvede naplata parkiranja u dvije zone, iz virtualnog svijeta društvenih mreža preselilo se u stvarni život, a epilog će, očito, imati na sudu jer o svemu je obaviještena policija, pišu Naši školji.

Tko je i kako 300 kilograma težak parkirni automat bacio u more, može se samo nagađati. Tomislav Ježevita, direktor varaždinskog Crtorada, koji obavlja naplatu parkiranja i u čijem su vlasništvu parkirni aparati, tvrdi da to nije mogla učiniti jedna osoba.

– Aparat je pretežak da bi ga u more mogla odgurati jedna osoba. Vjerojatno je bilo nekoliko njih i sigurno su to učinili uz pomoć dizalice, traktora ili neke slične mehanizacije. O vandalskom činu obavijestili smo policiju, koja je započela s uviđajem i nadamo se da će se uskoro otkriti počinitelji, komentirao je Ježevita te napomenuo da je elektronika u aparatu vjerojatno potpuno uništena, a vrijednost takvog, potpuno opremljenog uređaja, iznosi oko 70.000 kuna.

Žao mu je, kaže, što neki ljudi na takav način pokazuju koliko im je stalo do njihova mjesta.

– Nikada nam se nije dogodilo ništa slično. Pokrivamo i cijeli otok Krk, bilo je možda sitnih dječjih nepodopština, ali na ovakav se način nigdje nisu “obračunali” s parkirnim aparatom. Koliko god naplata parkiranja nije popularna mjera, jedini joj je cilj uvođenje prometnog reda na javnim površinama u ljetnim mjesecima, dodao je direktor Crtorada.

Nezadovoljstvo uvođenjem parkiranja noćas je nepoznat netko pokazao i u Sutomišćici, gdje je u moru završila parkirna tabla.

Inače, od 2. srpnja u općinskoj komunalnoj tvrtki Obala i parkovi prodano je 45 vinjeta za parkiranje po povlaštenoj cijeni u drugoj zoni, koja za stanovnike Općine Preko za dva mjeseca iznosi 100 kuna. Za umirovljenike, koji imaju pravo na besplatno parkiranje u drugoj zoni, izdane su 84 vinjete.

Prva zona obuhvaća mjesto Preko: Ulica Na Mulu (parkiralište nasuprot trgovine Konzum) i mjesto Ugljan: Ulica Šimuna Kožičića Benje (parkirna mjesta od trgovine Sonik do Turističke zajednice mjesta Ugljan).

U drugoj su zoni sva ostala označena javna parkirna mjesta na području Općine Preko. Sat parkiranja u prvoj zoni stoji 7 kuna, a u drugoj 5 kuna.

Provjerili smo i kakva je situacija na drugim otocima. U Tkonu se parkiranje naplaćuje već nekoliko godina, također sezonski, od 1. lipnja do 30. rujna. Sva su parkirna mjesta u prvoj zoni i sat parkiranja stoji 5 kuna. Povlaštena karta za stanovnike Općine Tkon za mjesec dana iznosi 50 kuna, a za stanovnike susjednih općina 100 kuna.

Krk, Rab, Lošinj, Cres, Pag, Murter, Brač, Hvar… naplatu parkiranja uveli su prije mnogo godina. Cijena sata varira od pet do čak vrtoglavih 20 kuna po satu u nultoj zoni u, primjerice, Lošinju. Na nekim otocima parkiranje se plaća sezonski, a na nekima cijele godine. U Krku, primjerice, cijele godine stanovnici stare gradske jezgre imaju pravo na mjesečne karte po cijeni od – 300 kuna.

 


Reci što misliš!