Događaji

Summit inicijative 16+1 u Sofiji

Plenković: Kina zainteresirana za luke Zadar i Rijeka te suradnju na željezničkom prometu

Plenković: Kina zainteresirana za luke Zadar i Rijeka te suradnju na željezničkom prometu
Boris Kačan

Hrvatska će sljedeće godine biti domaćin summita inicijative 16+1, zemalja istočne i srednje Europe i Kine, potvrdio je u petak u Sofiji hrvatski premijer nakon susreta s kineskim kolegom, dodajući da je od posljednjeg sastanka te platforme prije sedam mjeseci otvorena nova stranica u odnosima Hrvatske i Kine.

"Današnji glavni događaj je dogovor da Hrvatska 2019. bude domaćin ovoga sastanka 16 država srednje i istočne Europe i Kine. Na tome je hrvatska diplomacija i politika radila od našeg zadnjeg susreta u Budimpešti prije sedam mjeseci. Upravo sada smo premijer Li (Keqiang) i ja potvrdili da će to sutra biti usvojeno u zajedničkoj izjavi svih 17 zemalja", rekao je Andrej Plenković nakon sastanka s kineskim premijerom.

Ideja o platformi za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe rođena je nakon njihova prvog ekonomsko-trgovinskog foruma 2011. u Budimpešti. Šest je godina prošlo od prvog summita održanog 2012., a sastanci na vrhu potom su se održavali redom u Bukureštu, Beogradu, u Kini, Rigi, te zadnji 2017. u Budimpešti. Summit u Sofiji sedmi je po redu.

Plenković je naglasio da je u posljednjih sedam mjeseci, od zadnjeg summita u Budimpešti u studenom prošle godine suradnja Kine i Hrvatska podignuta na novu razinu.

"Činjenica je da smo od zadnjeg sastanka dogovorili sastanak ministara turizma inicijative  16+1 koji će biti održan u rujnu ove godine u Dubrovniku. Isto tako činjenica je da je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation dobila ugovor za izgradnju Pelješkog mosta. To je otvorilo jednu sasvim novu stranicu u odnosima Kine i Hrvatske. Vjerujem da će ta činjenica i idući summit kada će premijer Kine i bilateralno posjetiti Hrvatsku pridonijeti jačanju naše suradnje", naglasio je hrvatski šef vlade.

Kao područja daljnje moguće suradnje Zagreba i Pekinga Plenković je naveo prije svega promet, spomenuvši luke Zadar i Rijeka te suradnju na željezničkom prometu.  

Sada je vrijeme, smatra on, "za značajan iskorak u modernizaciji željezničkog prometa. Tu smo spremni za partnerstvo s Kinom".

Hrvatski jer premijer također dodao da je dogovoreno i da se tijekom 2019. između Kine i Hrvatske dogovore razni događaji na području kulturne suradnje, a uz činjenicu da je Hrvatska gospodarska komora (HGK) otvorila ured u Šangaju isto će učiniti i Hrvatska turistička zajednica (HTZ). Premijer je dodao da je Hrvatska prepoznata kao najzanimljivija nova destinacija u Europi za kineske turiste kojih bi ove godine moglo biti 200.000.

"Nastojimo također dogovoriti i izravnu povezanost zračnog prometa između Zagreba i Pekinga i Zagreba i Šangaja", istaknuo je, dodajući da su rezultati njegovih razgovora s Lijem "dobar uvod u sutrašnji summit".

Čelnici zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) potrudit će se u subotu proširiti i produbiti suradnju s Kinom na sastanku na vrhu kojemu je glavna tema "produbljivanje otvorene i pragmatične suradnje za uključiv napredak".

Plenković na tom skupu sudjeluje zajedno sa šefovima vlada još 10 zemalja Europske unije te pet zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

Ondje će još biti i predstavnici Albanije, BiH, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, te Kine.

Produbljivanje i intenziviranje suradnje CEEC-a s Kinom na području trgovine i ulaganja, prometnog povezivanja, financija, poljoprivrede, znanosti i tehnologije, zdravstva, obrazovanja i kulture opći je cilj inicijative 16+1.

Ove godine domaćin skupa Bugarska i Kina definirale su četiri prioritetna područja ekonomske suradnje: prvo područje su visoka tehnologija, zajednička ulaganja i  industrijsko partnerstvo, potom infrastruktura, poljoprivreda i turizam.

U Sofiji će se paralelno sa summitom šefova vlada održati i poslovni forum koji će okupiti više od 250 kineskih kompanija i 700 poslovnih ljudi iz središnje i istočne Europe. Ukupno se očekuje više od 1000 sudionika skupa koji će otvoriti premijeri Bugarske Bojko Borisov i Kine Li Keqiang.

Kina, svjetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, posljednjih je godina počela pokazivati snažan interes za jačanje ulaganja u srednju  i jugoistočnu Europu.
Ovu inicijativu Kina smatra integralnim dijelom svog megaprojekta Jedan pojas, jedan put, neke vrste osuvremenjavanja Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu uopće.


Reci što misliš!