Događaji

početna konferencija projekta AlterNET

Gotovo milijun kuna iz ESF-a za poticanje zapošljavanja u ruralnom području Zadarske županije

Gotovo milijun kuna iz ESF-a za poticanje zapošljavanja u ruralnom području Zadarske županije

Dugotrajno nezaposlene osobe na području dva grada i šest općina u Zadarskoj županiji imat će priliku tijekom sljedeće dvije godine steći nova znanja i vještine koja bi im trebale osigurati zaposlenje, ali i pridonijeti razvoju njihovog kraja.

Intencija je to projekta AlterNET  – Edukacijom i umrežavanjem do zaposlenja na ruralnom području kojeg su 10. srpnja 2018. u Gradskoj knjižnici Benkovac predstavili udruga „Eko-Zadar“ i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA.

Riječ je o projektu započetom 13. svibnja ove godine, čija će  provedba trajati do 13. svibnja 2020., a koji se provodi na području gradova Benkovca i Obrovca, te općina Gračac, Novigrad, Pakoštane, Polača, Stankovci i Sv. Filip i Jakov.  Projekt vrijedan 957.059,31 HRK u ukupnom iznosu financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

- Cilj projekta je edukacijom i umrežavanjem povećati zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba na ruralnom području Zadarske županije kroz stjecanje kompetencija za obavljanje poslova potrebnih na ruralnom području, umrežavanje s lokalnim dionicma i svladavanje vještina poslovnog komuniciranja. Ciljana skupina projekta su dugotrajno nezaposlene osobe, te učenici osnovnih i srednjih škola na području navedenih gradova i općina.

Dugotrajno nezaposlene osobe na projektnom području imat će, naime,  priliku osposobiti se za obavljanje poslova knjigovođe-računovođe za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, naučiti će izraditi poslovni plan potreban kod prijave na natječaje za mjere iz Programa ruralnog razvoja, naučiti će kako se prijaviti na natječaje za navedene mjere, te će steći osnovna znanja potrebna za osmišljavanje i prijavu projekata financiranih sredstvima EU-a i projekta iz područja ruralnog razvoja, rekla je voditeljica projekta Nives Rogoznica iz udruge „Eko-Zadar“.

Također je kazala kako su aktivnosti projekta AlterNET usmjerene ne samo osposobljavanju dugotrajno nezaposlenih za zanimanja potrebna na ruralnom području, već uključuju i aktivnosti kojima ih se motivira za samozapošljavanje.

- S tim ciljem  održavat će se redoviti sastanci s ciljanom skupinom, ali će se provesti i radionice naslovljene  „A sad na posao“ svrha kojih je upoznati ih s oblicima samozapošljavanja, s poslovnim komuniciranjem i prezentacijskim vještinama. Kao oblik primjene naučenog u praksi sudionici u projektnim aktivnostima imat će priliku osmisliti  turističko-prezentacijsku rutu na prostoru Zadarske županije, a također će se u svim gradovima i općinama na projektnom području održati manifestacija koju smo nazvali “Dan za razvoj” i to kako bi se upravo osobe educirane i osposobljene tijekom projekta u svojim sredinama predstavile novostečenim kompetencijama, rekla je Rogoznica.

Za učenike jedne osnovne i jedne srednje škole na projektom području također će se održati motivacijske radionice tijekom kojih će oni osmisliti ideju kojom prezentiraju svoj kraj kao turističku destinaciju, vrednujući pri tom povijesno i kulturno naslijeđe, te prirodna bogatstva svojeg zavičaja.

 


Reci što misliš!