Događaji

i dalje su u bolnici

Spašeni tajlandski dječaci i trener u 'vrlo dobrom mentalnom stanju'

Spašeni tajlandski dječaci i trener u 'vrlo dobrom mentalnom stanju'
AP

Svi dječaci i njihov trener koji su dva tjedna bili zatočeni u špilji na sjeveru Tajlanda u "vrlo dobrom su mentalnom stanju", rekli su liječnici u srijedu.

"To je možda stoga što su cijelo vrijeme bili zajedno kao ekipa pomažući jedan drugome", rekao je lokalni zdravstveni djelatnik na konferenciji za novinare u bolnici Chiangrai Prachanukroh gdje se nalaze spašeni dječaci.

"Svi su dobro, ni jedan nema temperaturu niti ozbiljne infekcije. Samo trojica od njih imaju blažu upalu pluća", rekao je Thongchai.

Cijela skupina - 12 dječaka u dobi između 11 i 16 godina i njihov trener - ostat će u bolnici do tjedan dana kako bi se osiguralo da su dobili primjerenu pomoć.

To znači da će skupina propustiti svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji u nedjelju, na koje ih je pozvao predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Liječnici su rekli da barem mogu gledati prijenos na televiziji.

 U dramatičnoj trodnevnoj spasilačkoj operaciji svih 12 članova mlade nogometne momčadi i njihov trener bili su uspješno spašeni iz pećine Tham Luang Khun Nam Nong, 1000 kilometara sjeverno od Bangkoka blizu tajlandske granice s Mjanmarom.

Prva četvorica dječaka spašena su u nedjelju navečer, a nakon nje su slijedila druga četvorica  i zadnja četvorica u utorak.

Oni su nakon nogometnog treninga 23. lipnja ušli u špilju s namjerom da je istraže, no zbog jakih kiša špilja je poplavljena te više nisu mogli izići.

Zapovjednik spasilačke operacije Narongsak Osottanakorn pozdravio je ishod "obavljene nemoguće misije" i  pozvao svijet da nešto nauči iz toga kako se takav incident više nikad ne bi ponovio.


Reci što misliš!