Događaji

komemoracija

Obilježava se 23. godišnjica genocida u Srebrenici

Obilježava se 23. godišnjica genocida u Srebrenici
Marko Mrkonjić/PIXSELL

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 35 identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je 16-godišnji Vesid Ibrić, a najstarija Šahin Halilović, rođen 1924. godine.


U mezarju Memorijalnog centra do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

U Memorijalni centar u Potočarima među prvima jučer su stigli učesnici ultra maratona Vukovar - Srebrenica. Preživjeli Srebreničani dočekali su potom i oko 7 tisuća učesnika marša mira kojima se dijelom puta pridružila i veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack. Onda i učesnici biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica, te oko 700 biker iz BiH i svijeta koji su u koloni vozili od Sarajeva do Potočara.

Sve je spremno za dostojanstvenu kopiđenazu kaže predsjednik organizacijskog odbora za obilježavanje 23. godišnjice srebreničkog genocida Nermin Alivuković.              

 "Prema našim procjenama očekuje se dolazak negdje između 20 i 30 tisuća posjetitelja. Sigurnosne agencije ne raspolažu nikakvim podacima da bi netko ili nešto moglo ugroziti sigurnost svih koji će učestvovati na samoj dženazi, komemoraciji. Iskreno se nadam da će tako i ostati. Po prvi puta mogu reći, od kada se obilježava godišnjica genocida i u samoj Srebrenici ta situacija je puno smirenija, nema te napetosti među građanima i iskreno se nadam da će tako proći dan", rekao je Alivuković.

Na komemoraciji u Potočarima ne očekuje se nitko od zvaničnika iz susjednih zemalja. Dužnosnike iz BiH predvodi predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti