Događaji

svečana prigoda

Obilježen Dan Općine Tkon i uručena godišnja priznanja

Obilježen Dan Općine Tkon i uručena godišnja priznanja
Naši školji

Kao i svake godine, na svečanoj sjednici u povodu Dana Općine Tkon dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Od vitalne važnosti za razvoj ne samo Općine Tkon nego i cijelog otoka Pašmana dva su projekta. Prvi, Aglomeracija Biograd – Pašman – Tkon, vrijedan je 110 milijuna eura. Očekujemo da radovi počnu što prije i da budu završeni, kako je najavljeno, 2023. godine. Drugi je gradnja nove trajektne luke Tkon, projekt vrijedan 32 milijuna kuna, čiji završetak očekujemo za dvije godine.

Istaknuo je to u uvodnom obraćanju uzvanicima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Tkon, ujedno i blagdana svetog Benedikta, načelnik Goran Mušćet, napominjući kako Općina Tkon trenutačno ima i 32 projekta koja su u različitim fazama izrade.

– Projekte najviše financiramo iz vanjskih izvora, bespovratnih sredstava fondova EU, nacionalnih fondova i državnih institucija, ali i iz općinskog proračuna. U proteklih pet godina za različite projekte povukli smo bespovratnih sedam i pol milijuna kuna, dok je iz općinskog proračuna izdvojeno više od tri milijuna kuna. A samo u ovoj godini potpisali smo ugovore za tri projekta vrijedne 1,139.000 kuna, kazao je načelnik Mušćet.

Riječ je o projektima koji se odnose na revitalizaciju kulturne baštine, uređenje plaža, šetnica, ulica i nerazvrstanih cesta i putova,  parkirališta… A sve to, ustvrdio je, odrazilo se i na dobre turističke rezultate pa se već na početku ove sezone bilježi 30 posto više noćenja i tri puta više gostiju u kampovima u odnosu na prošlu godinu, pišu Naši školji.

– Sve je to Tkon danas, u kojemu ne skrivamo ni probleme s kojima se svakodnevno suočavamo i na najbolji ih način pokušavamo riješiti. Općina Tkon ima kontinuirani razvoj, ali najveća je snaga u našim marljivim ljudima, našoj mladosti. Kao mala općina s ograničenim financijskim sredstvima, povećali smo porodiljske naknade za 50 posto, snizili cijenu vrtića i sada 90 posto te cijene pokriva općina, oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa osobe do 40 godina starosti koje žive na području naše općine pri gradnji ili kupnji prve nekretnine. Ove školske godine imali smo 17 učenika i studenata koji su primali stipendije, a to je tri puta više nego prethodne godine, pohvalio se prvi čovjek općine.

Čestitajući stanovnicima Općine Tkon blagdan sv. Benedikta, zadarski župan Božidar Longin ustvrdio  je da je otok Pašman jedan od 116 županijskih bisera, a Općina Tkon njegova perjanica.

– Otoke su prepoznali mnogi ljudi i oni su danas turistička meka. Općina Tkon lani je imala 103.000 noćenja, ali ono što je bitnije jest da je prosjek ostajanja turista u Tkonu 11,4 dana. To dovoljno govori o tome kakvi gosti dolaze i na njima moramo ustrajati. Za ilustraciju, prosjek ostajanja gostiju u Zadarskoj županiji je 2,1 dan!, rekao je župan Longin te podsjetio da su za razvoj turizma potrebne tri bitne stvari: zbrinjavanje otpada, odvodnja i vodovodizacija, u čemu Zadarska županija pomaže svim jedinicama lokalne samouprave, a u okviru svojih mogućnosti nastavit će i dalje.

Kao i svake godine, na svečanoj sjednici u povodu Dana Općine Tkon dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, a ovogodišnji laureati su: Kulturno umjetnička udruga  Kunjka, pučka pjesnikinja i umjetnica Vinka Titulić, pučka pjesnikinja Radica Rada Vrančić, vlasnik ribarskog obrta Studenac Tomislav Jakovljev, ugostitelj, turistički radnik, kalafat, pisac i kolumnist Stipe Ivanović Cipre, rukometaš Roko Pribilović i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Zadru.

 


Reci što misliš!