Događaji

stavlja li se učitelje u nepovoljan položaj?

Divjak mijenja Zakon o obrazovanju, učitelji s pojačanim predmetima prosvjeduju

Divjak mijenja Zakon o obrazovanju, učitelji s pojačanim predmetima prosvjeduju
Jurica Galoic/PIXSELL

Ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak na Markovu trgu dočekali su prosvjedi učitelja koji uz svoje zvanje imaju položen pojačan predmet za predavanje u predmetnoj nastavi

U Saboru je naime predstavljala prijedlog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju, a najsporniji je članak 29., koji učitelje pri zapošljavanju stavlja na treće mjesto; iza profesora struke i inženjera koji polože pedagoške ispite.

Prosvjedovali su učitelji koje su zbog sive zone i nereguliranih pravilnika o zapošljavanju, s pojačanim predmetima zapošljavali u školama jednako kao i diplomirane profesore struke.

"Dokažite da ovo nije regularno, da nije pravično."

Učitelji smatraju kako nije pravično da ubuduće prednost pri zapošljavanju imaju profesori s trostruko više položenih predmeta. Svejedno drže kako su jednako kompetentni, a sad ih ministrica izdvaja, kaže jedna od organizatorica prosvjeda Mirena Maljković koja kao učitelj predaje informatiku u osnovnoj školi.

"Ako oni smatraju da su oni stručni, ja ih pitam zašto se boje nas onda? Onda neka puste da ravnatelji odluče da su oni stručni."

Na podsjetnik da su ravnatelji i do sad odlučivali o tome, odgovara: "Jesu i dajmo im dalje da odlučuju."

A ministrica Divjak je prije predstavljanja Promjena Zakona o odgoju i obrazovanju za Media servis izjavila:

"Vrijeme je da se uvede red“, i smiruje uznemirene učitelje jer će oni sad napokon imati zakonski okvir pod kojim će se zapošljavati.

"Ne možemo izbjeći činjenicu da ako gledamo profesora matematike koji je završio PMF, on je matematičkih predmeta imao i pet puta više nego netko tko je završio razrednu nastavu i trebao bi predavati razrednu nastavu, a ne matematiku. Kad gledate to, neosporno su veće kompetencije."

Onima koji podržavaju učitelje, poput Milana Bandića naziva populistima i poručuje.

"Ja preporučujem gradonačelniku, kao što sam preporučila i gospodinu Zekanoviću, da naprave domaću zadaću."

A Bandić je poručio Divjak da je ona ministrica zahvaljujući rukama zastupnika njegove stranke. I za "domaću zadaću" imao je spreman odgovor.

"Kad me netko uhvati spuštenih gaća, onda brzo gaće dignem gore. Ili kad pogriješim, onda ispravim greške u hodu. Koliko sam ja grešaka napravio i krivih odluka donio, ali ih ispravim od Jelačić placa do Trga Stjepana Radića."

Zastupnik SDP-a Željko Jovanović ističe da učenik nije u planu ove izmjene zakona, pa predlaže.

"Ja bih predložio da s obzirom na ove velike rasprave koje su proizašle vezane za učitelje s pojačanom predmetnom nastavom da kroz prijelazne odredbe bar na taj način istaknete da će se ovo što donosi zakon primjenjivati od sljedeće školske godine, tako da svi koji upisuju studije znaju što ih može čekati s ovako promijenjenim odredbama."

Kao primjer razloga donošenja pravednijeg zakona za zapošljavanje u osnovnim školama, ministrica uzima magistra matematike koji, da bi radio u školi, još mora dodatno položiti pedagoške kompetencije, što znači cijelu jednu godinu polaganja ispita. Jasno je koji je redoslijed i prioritete imamo, kaže ministrica i zaključuje.

"Nitko neće ostati bez posla, ničija prava nisu zakinuta. Dapače, obrnuto - konačno su prepoznati učitelji koji su završili razrednu nastavu i trebali bi predavati u prve četiri godine. Ako sad predaju predmetnu nastavu, oni su sad prepoznati, samo nemaju prioritet kod zapošljavanja. I to je to."


Reci što misliš!

  Vezane vijesti