Događaji

eu fondovi

Projekt IRENE donosi modernizaciju javne rasvjete i ugradnju sustava za monitoring potrošnje energije Doma županije

Projekt IRENE donosi modernizaciju javne rasvjete i ugradnju sustava za monitoring potrošnje energije Doma županije

Održan je četvrti koordinacijski sastanak svih partnera na projektu IRENE.

U Kotoru je tijekom dva dana, 5. i 6. srpnja održan 4. koordinacijski sastanak projekta IRENE na kojemu su prisustvovali predstavnici svih projektnih partnera. U četvrtak, 5. srpnja, partneri su raspravljali o statusu predanih izvještaja, analizirali su do sada provedene postupke javnih nabava, definirali su način prikupljanja i analiziranja podataka za mrežu projektnih ideja te su uskladili aktivnosti vezane za promotivnu kampanju projekta. Sljedećeg dana 06. srpnja, raspravljalo se o nabavci opreme za monitoring potrošnje energije te se analizirao financijski dio projekta. Sastanak je zaključen planom aktivnosti za naredno tromjesečno razdoblje.

Što se tiče aktivnosti na području Zadarske županije, trenutno su u tijeku dvije važne aktivnosti; modernizacija javne rasvjete te implementacija sustava za monitoring potrošnje energije javne zgrade.

Nakon što je Zadarska županija provela nabavu dobave i ugradnje sustava za praćenje potrošnje energije, sklopljen je ugovor s tvrtkom Smartway d.o.o. te je 10. srpnja održan sastanak s navedenim izvođačem kako bi se dogovorili tehnički detalji postavljanja spomenutog sustava.

Sustav će se ugraditi u zgradu Zadarske županije, gdje će biti dostupni svi podaci o trošenju energenata u zgradi putem ekrana postavljenog na sam ulaz u zgradu. Cilj ove aktivnosti je podići svijest građana o trošenju energije što će u konačnici utjecati na promjenu ponašanja građana u smislu optimizacije korištenja dostupnih energenata.

Aktivnost modernizacije sustava javne rasvjete na području Grada Zadra je započela i to s radovima na područjima općine Novigrad i Galovac. Javna rasvjeta će se osim na spomenutim lokacijama modernizirati i na području Grada Benkovca (Korlat, Lisičić i Smilčić) te općina Bibinje, Posedarje i Privlaka. Ukupna vrijednost ugovorenih radova za svih 9 lokacija iznosi 3.408.656,25 kn, a radovi će biti završeni do kraja svibnja 2019. godine.

Projekt IRENE prijavljen je u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, Prioritetne osi 2: “Zaštita okoliša i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika te promicanje održive energije i energetske učinkovitosti“, Specifičnog cilja „Promicanje korištenja obnovljivih izvora energije, poticanje energetske učinkovitosti.“

Provedba projekta započela je 1. srpnja 2017. godine i traje do 31. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820, 00 EUR od čega 1.628.447, 00 EUR sufinancira Europska unija.

Nositelj projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a partneri na projektu su Zadarska županija iz Hrvatske, Eko centar DELFIN i Općina Tivat iz Crne Gore te Asocijacija za ekonomski razvoj i Grad Mostar iz Bosne i Hercegovine.

Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom u prekograničnom području za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

 


Reci što misliš!