Događaji

12 izlagača na rivi

Srpanj u znaku "Dana sunca", ne propustite ovaj sajam!

Srpanj u znaku
Bojan Bogdanić

Sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira „Dani sunca“ održat će se na Obali kralja Petra Krešimira IV. u Zadru od 14. do 24. srpnja 2018. Ovo je četrdeset i osmo izdanje „Dana sunca“ kojeg udruga „Eko-Zadar“ organizira pod motom „Živjeti dobro“.

Tijekom jedanaest sajmenih dana predstavit će se ukupno 12 sudionika.

Većina sudionika se već više puta predstavila na našim sajmovima. Drago nam je kad, kao organizatori, imamo ovakav kontinuitet jer to znači da su ovi mali proizvođači u Zadru pronašli svoju nišu i da su stekli kupce koji prepoznaju njihovu kvalitetu. Ono što nas posebno veseli je kada predstavimo nekog novog izlagača. Ove godine to je obrt I.M.L. Ivane Šuštić iz Marije Bistrice.

Ovaj obrt predstavit će nam se s tradicijskim drvenim igračkama koje su pod zaštitom UNESC-a.

ZNATE Li?

Tradicijske drvene igračke počele su se izrađivati u 19. stoljeću. Specifično za tradicijske igračke je to da su ih izrađivali muškarci, a bojale i oslikavale žene. Od drveta koristilo se meko i lako obradivo drvo, koje su između ostalog imali u okolici, kao što je lipa, vrba, bukva, joha. Drvo se posiječe i suši, a zatim se reže i oblikuje pomoću drvenih i kartonskih šablona u željene igračke. Od igračaka izrađivala su se pučka svirala, kao što su tamburice i frulice, izvorno zvane žveglice. Izrađivale su se male životinjice, najčešće konjići i kočije sa konjićima. Izrađivao se i mali namještaj za lutkice.

I daleko najpoznatiji među igračkama je leptir na štapu koji lupa krilima. Kasnije su se počela izrađivati i razna vozila, kao što su vlakovi, avioni, kamioni... Boja se isto dobivala prirodnim putem, tako da se koristila najčešće žuta, plava, crvena, crna i bijela.

Igračke su oslikavane prirodnim motivima ili geometrijskim oblicima. Igračke su se prodavale na sajmovima i crkvenim proštenjima, najviše u Mariji Bistrici. Tradicijske igračke se nalaze na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske i od 2009. godine na Unesco-v Reprezentativni popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. O ovim igračkama najviše brine Centar za tradicijske obrte i vrijednosti u Kumrovcu.

67b55c0916e59594f83278f08188ecc5.jpg?v=212 proizvođača na zadarskoj rivi

Tijekom svih sajmenih dana šetače rivom dočekat će zadarski proizvođači Drmić j.d.o.o. s džemovima, slatkim i slanim delicijama , OPG Mladen Jezidzić s medom  i pčelinjim proizvodima, te Kamen dizajn iz Preka s uporabnim predmetima, suvenirima i nakitom od bračkog kamena, kao i OPG Aralica iz Šibenika s likerima od višanja i smokava, džemovima i kozmetikom na bazi maslinovog ulja.

Domaća radinost Dalibor Krašovac iz Rijeke stiže s keramičkim suvenirima i uporabnim predmetima od keramike, obrt „Ma cherie“ iz Sesveta  koji uz voćne rakije i likere donosi i kozmetičke proizvode, Domaća radinost Vranješ  iz Darde s nakitom od prirodnih materijala, OPG Slavica Veber iz Slavonskog Broda s medom i proizvodima od meda, I.M.L. obrt s tradicijsjkim drvenim igračkama iz Marije Bistrice  te Šik cipele iz Kloštar Ivanića s proizvodima od kože; cipelama i torbama.

Tijekom prvih pet sajmenih dana predstavit će nam se OPG Vicencinović-Hergouth iz Gornje Gračenice s voćnima rakijama i likerima, a od 18. do  24. srpnja s aronijom i proizvodima od aronije OPG Šmid iz Bjelovara.

Radno vrijeme sajma je od 8 do 23.30 sata.

Ne propustite!

 


Reci što misliš!