Događaji

eko zadar

Srpanj u Komoševi: Joga, ulični teatar, maškare i izrada iških suvenira

Srpanj u Komoševi: Joga, ulični teatar, maškare i izrada iških suvenira

Druga polovica srpnja u maloiškoj uvali Komoševi bit će obilježena nizom aktivnosti za djecu i odrasle u rasponu od joge i specifične vrste uličnog teatra do oživljavanja iške tradicije i maškara.

Sve ove aktivnosti, a koje se provode u sklopu projekta „Lipa naša Komoševa“, osim one nazvane „Pričam ti priču“ održat će se kod uljarne.

U petak 20. srpnja na rasporedu je „Joga za djecu“, a okupljanje je u 18:50.

S „Rainbow jogom“, spojem joge, igre, plesa i pozitivne psihologije mališane će upoznati Marijana Lovrin potičući ih na ovaj način u razvijanju samopouzdanja i kreativnosti, te jačanju koncentracije i samodiscipline.

Za nedjelju 22. srpnja zakazana je kreativna radionica „Izrada feralića“. Radionicu vodi Mišela Nežić, a osmišljena je kako bi kroz kreativan rad tradicionalna svjetiljka dobila novi život, ovaj put kao papirnati suvenir.

Dječje ljetne maškare održat će se u petak 27. srpnja s početkom u 19 sati, a njima prethodi kreativna radionica „Izrada maski“ koja je zakazana na dan ranije, četvrtak 26. srpnja, s početkom u 19 sati. Radionicu izrade maski vodi Barbara Punoš Kostović.

U nedjelju 29. srpnja  na rasporedu je aktivnost „Pričam ti priču“ koja je osmišljena u maniri japanskog uličnog teatra – kamishibai. Nastanak i izvedbu priče u slikama s početkom u 19 sati kod ureda Turističke zajednice, odnosno zgrade bivše Trikotaže, vodi  Mišela Nežić.

Srpanjski program završava kreativnom radionicom „Škarpini od gline“, koja će se održati u utorak, 31. srpnja s početkom u 19 sati. Barbara Punoš Kostović vodit će ovu radionicu u kojoj će se sudionici upoznati tradicijom izrade škarpina, te izraditi suvenir u obliku ove tradicijske iške obuće.

Projekt  „Lipa naša Komoševa“ provodi udruga „Eko-Zadar“, a njegovu provedbu s 11.000 kuna financira Grad Zadar, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, te Jadransko osiguranje d.d.  donacijom u iznosu od 1.500 kuna.

Cilj projekta je oživljavanje i promicanje tradicijske baštine otoka Iža, te unaprjeđenje društvenih, kulturnih i sportskih sadržaja na otoku kao i proširenje turističke ponude, a aktivnosti su namijenjene

djeci i njihovoj odrasloj pratnji i mladima koji ljetne mjesece provode na Malom ižu, kao i turistima.

 


Reci što misliš!