Događaji

glavni ulaz u Europsku uniju

Španjolska postala zemlja s najviše ulazaka migranata

Španjolska postala zemlja s najviše ulazaka migranata
AP Images

Španjolska je zamijenila Italiju kao glavni ulaz u Europsku uniju za migrante koji dolaze preko Sredozemlja, objavili su u utorak Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Frontex, Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu.

Iz IOM-a javljaju kako je od početka ove godine do sredine srpnja na obale Španjolske pristiglo više od 18 tisuća migranata, dok je u Italiju ušlo preko 16000 a u Grčku nešto više od 14000.

Broj ulazaka migranata u Španjolsku gotovo se utrostručio u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. U Italiji je taj broj bio više od 80 posto manji, dok je u Grčkoj broj migranata porastao za 50 posto.

IOM tvrdi kako su dolasci migranata naglo porasli u proteklih mjesec i pol dana tijekom kojih je na obale Španjolske dolazilo prosječno oko 220 ljudi. U prvih pet mjeseci 2018. bilježilo se oko 50 ulazaka dnevno.

Broj migracija u Italiju smanjio se otkako je na vlast stupila populistička vlada koja se izrazito protivi dopuštanju ulaska u zemlju ilegalnim imigrantima.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zabranio je brodovima humanitarnih organizacioja prijevoz spašenih migranata do talijanskih luka te je preporučio da se svi pronađeni migranti vrate u Libiju. 


Reci što misliš!