Događaji

Zemunik

Novi naraštaj vojnih pilota započeo selekcijsko letenje

Novi naraštaj vojnih pilota započeo selekcijsko letenje
MORH

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u utorak, 17. srpnja 2018. započelo je selekcijsko letenje kandidata koji se školuju za hrvatske vojne pilote.

Riječ je o 27. naraštaju kadeta koji broji 13 polaznika, a selekcija se provodi na avionima ZLIN 242L. Za sve njih, obuka započinje prvim informativnim letom, a prethodno su završili teorijsku pripremu koja im osigurava selekcijski ciklus od 10 sati naleta pod vodstvom nastavnika letenja.

Polaznik selekcijskog letenja Ante Beljan kazao je kako mu je presudno u odluci da postane vojni pilot bilo to što može učiti od najboljih, a posebno pamti prelet pilota Rudolfa Perešina s avionom MiG-21 te letačke nastupe "Krila Oluje". 

Za Maurizia Ivetića ključna je bila ljubav prema letenju i osjećaj slobode kretanja: "Čast mi je i ponos što mi je pružena prilika postati pripadnikom suvremene i moderne Hrvatske vojske", poručio je kadet Ivetić.

a6457975c2c27dc5cf4e385ef5ccf1db.jpg?v=2
Marko Čulina posebno pamti probijanja zvučnog zida aviona MiG-21, a nosi ugrađeni ponos prema Hrvatskoj vojsci i zbog činjenice što mu je otac kao maloljetan sudjelovao u  Domovinskom  ratu i obrani Hrvatske.

U sljedećih mjesec dana kandidati za vojne pilote usvajat će sadržaje temeljnih manevra aviona na zemlji i u zraku (vožnja, polijetanje, slijetanje, zaokreti, akrobacije…) nakon čega će se donijeti procjena stupnja usvojenosti pojedinih elemenata letenja kao i procjena njihove sposobnosti za studij vojnog pilota pri čemu su ključni parametri kako podnose letenje, njihovo snalaženje u prostoru 3D, opća orijentacija te usvojenost dodijeljenih zadaća i osnovnih elemenata letenja.


Reci što misliš!