Događaji

u igri je oko 800 milijuna kuna

Novaca za nacionalni stadion ima, a za bolesnu djecu ne?

Novaca za nacionalni stadion ima, a za bolesnu djecu ne?
Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon povijesnog uspjeha Vatrenih, u prvi plan je ponovno stavljena ideja o gradnji nacionalnog stadiona koji bi, procjenjuje se, koštao vrtoglavih 800 milijuna kuna, pa se sve više javljaju pitanja je li takav stadion zaista potreban?

Odmah nakon sjajnog rezultata naših nogometnih reprezentativaca, premijer Andrej Plenković potvrdio je mogućnost vraćanja projekta izgradnje stadiona u realizaciju.

"Ja mislim da ćemo sad kad se malo slegnu ovi slavljenički dani sazvati sve zainteresirane da vidimo kako možemo pristupiti i jednom kvalitetnom rješenju nacionalnog stadiona, ali isto tako ne zanemarujući i nogometnu infrastrukturu diljem Hrvatske", rekao je Plenković.

Među prvima je istupio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je ovih dana ponovno aktivirao projekt "Plavi Vulkan", kako bi se stadion službeno zvao, napravljen još prije desetak godina, ali koji nikad nije zaživio. Riječ je o velebnom stadionu za 35 tisuća ljudi na zagrebačkoj Kajzerici čija je vrijednost procijenjena na 800 milijuna kuna. Zagreb bi dao 70 posto, a 30 bi osigurali Vlada i HNS, planira Bandić.

Mnogi se opet pozivaju na vraćanje sporta djeci i mladima, dok gradonačelnik Bandić istovremeno javna kvartovska igrališta daje u zakup. Na prozivke je odgovorio kako on o stadionu ne govori iz kancelarije, nego s lica mjesta, ali i istaknuo svoje dosadašnje pothvate.

"Ja samo znam da smo prošle godine napravili šest igrališta na kojima bi se mogle igrati prvenstvene utakmice. Nije napravljeno u cijeloj Hrvatskoj u zadnjih pet godina takvih šest igrališta. Inače se zalažem za više igrališta, a manje gledališta. Ali, kažem da cijela Hrvatska nije napravila pet godina koliko smo mi napravili igrališta u prošloj godini i radimo i dalje", poručio je Bandić.

"Država potroši na mnoge stvari, često i nepotrebne. Samo malo racionalizacije i sve se to može financirati", rekao je ranije ministar Goran Marić.

Istovremeno nema dovoljno sredstava za lijekove, mirovine i po mnogima, druge preče stvari od stadiona. Među njima je i predsjednica Udruge Kolibrići Ana Alapić:

"Govoriti o stadionima je krajnje neukusno. Pogotovo zato što mi još uvijek u Hrvatskoj unatoč poticajima zadnjih godinu dana ne liječimo svu djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije i smatramo krajnje, krajnje neukusno takvu izjavu davati. Ulagati u sport je u redu, ali ne na takav način", rekla je Alapić.


Reci što misliš!