Događaji

zapušteno stanje zgrade?

Ruske vlasti zatvorile muzej o gulagu

Ruske vlasti zatvorile muzej o gulagu
Wikipedia

Muzej posvećen povijesti gulaga u ruskom gradu Joškar-Oli zatvorile su vlasti pozivajući se na zapušteno stanje zgrade, izjavio je u petak direktor muzeja

"Više nemamo pristup muzeju. Jučer je došlo do pokušaja uklanjanja izloženih predmeta, vjerojatno na zahtjev gradske uprave", kazao je Nikolaj Arakčejev, direktor muzeja. 

Lokalno ministarstvo kulture nije moglo neposredno dati službeni komentar. 

"Zgrada nije obnavljanja od 1835. Predstavlja opasnost po posjetitelje", rekao je neimenovani izvor unutar tog ministarstva. 

Te je tvrdnje odbacio direktor muzeja koji smatra da jedino krov zahtijeva popravak. 

Arakčejev, nekadašnje vojno lice i otac osmero djece, radio je više godina u lokalnom ogranku nevladine organizacije Memorial, specijalizirane za ljudska prava i represiju u sovjetsko doba. 

Nakon pada SSSR-a bavi se potragom za ostacima žrtava staljinističke represije u lokalnim šumama gdje su strijeljane na stotine. Arakčejev smatra da njegove aktivnosti smetaju vlastima. 

"Žele uništiti muzej koji je izvor povijesne istine i slobode", ocijenio je on. 

Muzej se nalazi u rezidenciji jednog od najbogatijih ruskih trgovaca 19. stoljeća Vasilija Buligina, koja je naknadno postala sjedište lokalne sovjetske tajne policije odgovorne za čistke u doba Staljina. 

"Žrtve represija ondje su mučene i strijeljane. Zidovi muzeja natopljeni su krvlju. Posjetitelji izlaze zgroženi", ispričao je Arakčejev. 


Reci što misliš!