Događaji

uspon na šator planinu

Gradonačelnik Branko Dukić s Termitima postavio križ u spomen na Deana Nikpalja

Gradonačelnik Branko Dukić s Termitima postavio križ u spomen na Deana Nikpalja

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom na mjestu pogibije na Šator planini, četrdesetak članova URV 84. GBO TERMITI i prijatelja odalo je počast svom junaku, Zadraninu Deanu Nikpalju, koji je poginuo 27. srpnja 1995. godine, hrabro i junački u VRO "Ljeto 95".

Svake godine hrvatski branitelji sa zadarskog područja i Hrvati iz Bosanskog Grahova i Livna posjećuju ovo mjesto na kojem se postrojba "Termita" pokazala jednom od najboljih u Hrvatskoj vojsci. U tijeku žestokih borbi za planinu Šator, koja je imala izuzetno strateško značenje, bojna "Termiti" je na prostoru Završja dobila u lipnju 1995. zadaću da sa dijelom svoje postrojbe ojača taj prostor.

Na izrazito zahtjevnom terenu uspjevaju ovladati prostorom i u jednoj diverzantskoj akciji s dijelom 3. satnije usred bijela dana uništavaju jako uporište neprijateljske specijalne policije, stvarajući paniku u njihovim redovima. Termiti sudjeluju u VRO "Ljeto 95" čiji je cilj bio zaustaviti neprijateljsku ofenzivu na Bihać zauzeti Bosansko Grahovo i Glamoč te stvoriti preduvjete za osvajanje Knina i ostalog okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici.

Za iznimne zasluge u osvajanju na juriš 47 dobro utvrđenih bunkera 84.gardijska bojna "Termiti" dobiva pismenu pohvalu predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška.

Prilikom ovogodišnjeg posjeta mjesta pogibije hrvatskog viteza, članovi udruge postavili su i bijeli križ koji je izradio član udruge Dalimir Vučetić-Brk.

U odavanju počasti sudjelovali su i naš ratni liječnik, a sada gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, koji je pomogao u postavljanju križa te njihov suborac i general Blaž Beretin.


Reci što misliš!