Događaji

U akciji je sudjelovao 81 službenik s 25 plovila

U akciji "Sigurna plovidba 2018" naplaćeno 261.949 kuna prekršajnih kazni

U akciji
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tijekom akcije pojačanog nadzora primorskog prometa "Sigurna plovidba 2018" provedenom na području svih osam lučkih kapetanija na Jadranu u srijedu obavljeno je 395 pregleda plovila, utvrđeno je 166 prekršaja i pri tom naplaćeno 261.949 kuna prekršajnih kazni, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

U akciji je sudjelovao 81 službenik lučkih kapetanija s 25 plovila, a preplovili su u srijedu ukupno 1228 nautičkih milja.

Akcija je provedena u suradnji sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), odakle je osigurana podrška dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, prekršajima u plovidbi, neidentificiranim pomorskim objektima, naročito u slučajevima glisiranja preblizu obale, odnosno, u područjima pojačane gustoće pomorskoga prometa.

Glisiranje tik uz obalu - najčešći i najopasniji prekršaj

Najučestaliji, ali i najopasniji prekršaj na moru, pokazalo se i tijekom ove akcije, glisiranje je na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, ali i prekoračenje dopuštene brzine plovidbe.

Tako je 57 plovila zatečeno u prekoračenju brzine plovidbe, i to najviše u uskom obalnom pojasu. To, nažalost, rezultira sudarima plovila i naletima na kupače s često tragičnim posljedicama, pa se prekršiteljima izriču najviše zakonom dopuštene novčane kazne, bez prethodne opomene, izvijestilo je ministarstvo.

Među najčešćim prekršajima je nepotpuna dokumentacija vlasnika plovila, a zatečenih prekrcanosti plovila, manjkavosti brodske opreme ili nepoznavanja osnovnih propisa i normi u plovidbi morem, bilo je manje. Za takve prekršaje se voditeljima plovila izricala opomena, uz podsjećanje na važnost kako tehničke opremljenosti i ispravnosti plovila, tako i na važnost i potrebu nužne educiranosti u vođenju plovila poradi opće sigurnosti svih sudionika u pomorskome prometu, stoji u priopćenju.

Kontrolirao se i broj ukrcanih putnika na 56 turistička broda za jednodnevne izlete te je obavljen nadzor i provjera ukupno 297 domaćih i stranih brodica i jahti.

Tijekom akcije vremenske prilike bile su pogodne za plovidbu i nije se dogodio ni jedan teži slučaj nesreće na moru te se analizom ostvarenih rezultata može zaključiti da su svi zadani ciljevi i ostvareni.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ocjenjuju i da je stanje u pomorskom prometu višestruko poboljšano u odnosu na prethodne godine, što je rezultat pojačanog ulaganja u sustav sigurnosti plovidbe, ali i u redovitu edukaciju kadrova, kao i u poboljšanje i unaprjeđenje tehničke opremljenosti posada i plovila.

Također dodaju kako će u djelokrugu nadležne Uprave sigurnosti plovidbe i dalje nastaviti s unaprjeđenjem sustava pomorske sigurnosti i pojačanim nadzorom sigurnosti u pomorskome prometu, kroz nadležnosti lučkih kapetanija.


Reci što misliš!