Događaji

Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom

Ivan Knez primit će odlikovanje japanske Vlade 6. kolovoza u Biogradu na Moru

Ivan Knez primit će odlikovanje japanske Vlade 6. kolovoza u Biogradu na Moru
Hrvoje Jelavić/ PIXSELL

Vlada Japana objavila je 29. travnja 2018. da će odlikovati gospodina Ivana Kneza, gradonačelnika grada Biograd na Moru, Ordenom izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom (službeni naziv odlikovanja: The Order of the Rising Sun, Gold Rays with Rosette).

Razlog za dodjelu ovog odlikovanja je njegov doprinos promicanju i boljem razumijevanju Japana kroz širenje aktivnosti kojima se zagovara mir, kao i regionalna razmjena između Japana i Hrvatske.

Po preuzimanju dužnosti gradonačelnika, g. Knez je pristupio svjetskoj udruzi Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace), te uspostavio razmjenu između Biograda na Moru s Hiroshimom i Nagasakijem. Organizacijom i održavanjem komemoracije u spomen žrtvama  atomskog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija svake godine u kolovozu, nastojao je u Hrvatskoj proširiti razmjenu s Japanom.

Odličje će g. Knezu uručiti Nj.E. g. Keiji Takiguchi, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, u ponedjeljak, 6. kolovoza 2018. u Biogradu na Moru, u sklopu komemoracije u spomen žrtvama  atomskog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija.

Početak ceremonije je u 20 sati kod bazena Ilirija, Šetalište Dražica 2, Biograd na Moru.

Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj izražava svoje poštovanje gradonačelniku Ivanu Knezu na njegovim dugogodišnjim naporima, te mu čestita na dodijeljenom odlikovanju.

Usto, ovo odlikovanje prigodno se dodjeljuje u godini kada obilježavamo 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Republike Hrvatske.


Reci što misliš!