Događaji

#požarnasezona

Po dva Canadaira gase požare kod Otrića i Posedarja

Po dva Canadaira gase požare kod Otrića i Posedarja
Ilustracija/PIXSELL

Zračne protupožarne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućene su u ponedjeljak, 6. kolovoza 2018., u popodnevnim satima u gašenje dva požara u Zadarskoj županiji, i to na području mjesta Otrić u općini Gračac te kod Posedarja.

Na požarištu Otrić angažirana su dva Canadaira, a u isto vrijeme izbio je novi požar kod Posedarja gdje su preusmjerena dva Canadaira s požarišta Otrić, dok su dodatno angažirana još dva Canadaira koji će nastaviti gasiti požar u Otriću.

Od početka II. faze ovogodišnje protupožarne sezone (od 1. lipnja do 5. kolovoza) zračne snage su sudjelovale u gašenju 16 požara (8 u Šibensko-kninskoj, 5 u Zadarskoj i 3 u Splitsko-dalmatinskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 17 protupožarnih izviđanja sa avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran osam puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 75 sata naleta, pri čemu je izbačeno oko  2.300 tona vode.


Reci što misliš!