Događaji

postupanje nije u skladu s hrvatskim zakonima

Zagreb Pride podnosi prijavu protiv zadarskog iznajlmjivača zbog diskriminacije

Usprkos sve lošijim odnosima između Hrvatske i Srbije gosti iz susjedne države ove su godine pohrlili na našu obalu. Sustav e-visitor zabilježio je porast u dolascima od 12, a u noćenjima od čak 20 posto.

Gosti iz Srbije pokazali su se i kao jedni od najrastrošnijih. Dok drugi gosti u prosjeku potroše oko 70, oni su spremni izdvojiti i do 100 eura dnevno.

Prema podacima e-visitora tijekom prvih sedam mjeseci zabilježeno je oko 98 tisuća dolazaka te oko 600 tisuća noćenja s tržišta Srbije. Srbijanski turisti najviše posjećuju Pulu, Zagreb i Rovinj, a posljednjih godina manje je prijavljenih incidenata vezanih uz sigurnost. Više ih muče previsoke cijene, pa su im i dalje omiljene destinacije Grčka i Crna Gora.

Dok se situacija s gostima iz Srbije znatno popravila, gosti homoseksulane orijentacije još uvijek nailaze na probleme čemu svjedoči i posljednji slučaj zabilježen u Zadru.

Vlasnik apartmana Tomislav Gospić putem servisa Booking.com dvojici muškara iz Sao Paola poručio je da nisu dobro došli jer on u svoj smještaj ne prima homoseksualce.

Izvršna koordinatorica Udruge Zagreb Pride Jelena Poštić poručuje kako je ovo, nažalost, česta praksa.

"Nisu rijetki ovi slučajevi samo su vrh sante leda i ne iznanađuje nas da tome svjedočimo u jeku turističke sezone i ispada da se u Hrvatskoj ne mogu odmarati svi već samo neki", rekla je Poštić.

Poštić dodaje da je Zakon po ovom pitanju vrlo jasan.

 "Predložit ćemo pravobraniteljici da to istraži, a i obavijestit ćemo policiju i podnijeti prekršajnu prijavu zbog povrede članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije. Jako je važno da javnost zna da ovakvo postupanje nije u skladu s hrvatskim zakonima", dodaje Poštić.

U međuvremenu, servis Booking.com prekinuo je suradnju s vlasnikom apartmana u Zadru pa je njegova smještajna jedinica uklonjena sa stranice.

Reci što misliš!