Događaji

vremenska prognoza

Stiže velika promjena vremena te pad temperatura, moguća i olujna nevremena

Stiže velika promjena vremena te pad temperatura, moguća i olujna nevremena
Jörg Sarbach/DPA/PIXSELL

Vrućina i sparina - i toplinski val koji može djelovati na zdravlje - u većini će Hrvatske vladati i u petak, a za vikend stiže osvježenje, pa će subotnje poslijepodne ponegdje u sjevernim krajevima unutrašnjosti može biti hladnije od petka i za 10 stupnjeva Celzijevih.

Osim pada temperature, ponegdje će pasti i kiša, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće je i olujno nevrijeme - već u petak poslijepodne, te osobito tijekom subote. Na Jadranu će zapuhati bura, vjerojatno najjača od subote navečer do nedjelje ujutro, osobito podno Velebita. No, već od nedjelje ponovno stabilnije, većinom i vruće, ali manje nego u ovome tjednu, javlja HRT.

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano, vruće i sparno, javlja DHMZ. Vjetar povremeno umjeren istočni i jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 21 stupnjeva Celzijevih, a najviša dnevna između 32 i 34 stupnjeva Celzijevih.

I u središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano i vruće, uz temperaturu zraka podjednaku kao u istočnim krajevima, ali poslijepodne i osobito navečer sa sjeverozapada stiže naoblačenje s kišom, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Vjetar većinom slab.

U subotu pljuskova može biti posvuda u unutrašnjosti, a ponegdje je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme. Temperatura zraka će se sniziti, a vruće će se zadržati samo na istoku i u unutrašnjosti Dalmacije. Od nedjelje posvuda sunčanije i toplije, a u mnogim mjestima ponovo i vruće. Vjerojatnost za nove pljuskove povećava se u srijedu.

Nastavljaju se razmjerno nepovoljne biometeorološke prilike u unutrašnjosti, a nepovoljne na Jadranu. Kako takve iscrpljujuće prilike traju već dulje vrijeme, preporuča se osobito najosjetljivijoj, ali i otpornijoj populaciji i dalje disciplinirano slijediti sve dostupne preporuke za zaštitu od vrućina.

U subotu će na većem dijelu Jadrana biti nestabilno, mjestimice s pljuskovima, koji mogu biti i izraženiji, osobito na sjevernom dijelu. U nedjelju i ponedjeljak ponovno uglavnom suho, te pretežno sunčano i vruće. Tijekom subote će zapuhati bura, koja će vjerojatno najjača biti od subote navečer do nedjeljnog podneva, ponajviše podno Velebita, a osim nje, mjestimice će biti i umjerenog sjeverozapadnjaka.


Reci što misliš!