Događaji

80 do 100 intervencija dnevno

Zadarska županija u sezoni pojačala broj timova Hitne pomoći

Zadarska županija u sezoni pojačala broj timova Hitne pomoći

Timovi dnevno odrade 80 do 100 intervencija, u ambulanti je 300 do 350 pregleda - najčešće su posljedica prometnih nesreća, srčanih udara i komplikacija vezanih za velike vrućine.

Slučaj Zaprešić naveo nas je da ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije dr. Predraga Orlovića upitamo je li županija dobro pokrivena timovima hitne u ljetnim mjesecima. Orlović je zadovoljan brojem timova.

''10 timova je u sezoni dodano na području županije u sezoni , znači na naših standardnih 34 tima T1, 15 timova T2, imamo još dodanih 10 timova, to je velika brojka.

Mojim dolaskom na mjesto ravnatelja ja sam inzistirao upravo na mreži hitne medicine tako da smo mi vrlo brzo dobili novu mrežu s pojačanim timovima T1 pa smo ovaj problem koji se pojavio u Zaprešiću uspjeli izbjeći.

Mislim da Zadarska županija ima kvalitetnu mrežu hitne, praktički svugdje liječnike, tri ispostave su T2, ali oni u ljetnim mjesecima oni dobiju doktore, što je financirano od županije i sami dijelom to financiramo jer smo svjesni da život vrijedi više od novca'', kazao je za Radio Zadar dr. Orlović. 

Iako je toplotni val kojega će prelomiti današnja kiša zadao puno posla djelatnicima hitne pomoći, po broju i vrsti intervencija mjesec srpanj ne odskače puno od prošlogodišnje statistike.

Doktor Orlović navodi kako timovi dnevno  odrade 80 do 100 intervencija, u ambulanti je 300 do 350 pregleda najčešće su posljedica prometnih nesreća, srčanih udara i komplikacija vezanih za velike vrućine: 

''I dalje su jako velike brojke, ali ne veće od prošlogodišnje sezone koja je po svemu bila rekordna: Oko 3 tisuće pregleda imali smo od 1. srpnja do danas, točnije 2980, ambulantnih za tisuću manje odnosno oko 11 tisuća. Što se broja smrtnih slučajeva tiče imali smo ih 69, lani 81. Najčešći su srčani udari, prometne nesreće i utapanja, a ima i dosta alkoholiziranih''. 

Jedino iznenađenje u statistici je veći broj intervencija uzrokovanih ubodima kukaca: 

''Od prvog lipnja do danas zabilježili smo 460 uboda osa, pčela, stršljenova ali svi su pacijenti obrađeni u našim ustanovama i nismo imali neželjenih reakcija'', ističe ravnatelj Orlović.


Reci što misliš!