Događaji

vremenska prognoza

Nevera donijela osvježenje: što nas očekuje noćas i na Veliku Gospu?

Nevera donijela osvježenje: što nas očekuje noćas i na Veliku Gospu?
Bojan Bogdanić

Vrijeme se ne smiruje - alarm je i dalje upaljen za neke dijelove Hrvatske. Kiša će padati noćas, dok će sutra tijekom dana većinom prestati

Nevrijeme u Hrvatskoj započelo je sinoć. Prva je na udaru bila Istra. Temperature su iz ljetnih u samo sat vremena pale na jesenske, javlja RTL.

Nakon dugih vrućina bez padalina stiglo je dugo očekivano nevrijeme. U Poreču je iz mora na stijene snažnim udarom vjetra izbačena slovenska jedrilica. Vlasnici su se usred noći probudili na plovilu i shvatili što im se dogodilo.

"Po priči vlasnika, koliko sam ga razumio, koji je bio tako dosta konfuzan s obzirom na adrenalin koji još uvijek ima u krvi, pretpostavljam da je onaj neverin koji je bio oko pola noći u Poreču uzrokovao da mu je sidro popustilo i da ga je bacilo na školjeru lukobrana marine Poreč", kazao nam je Đek Šurija, sudski vještak za plovila.

Žestoko nevrijeme očekivalo se već nekoliko dana. "Samo što neki još uvijek nisu sigurni što treba napraviti, neki nautičari, pa se ne pripreme za tako nešto", ističeŠurija.

Dok u Poreču jedrilice iz mora završavaju na stijenama u Labinu su automobili danas doslovno vozili po vodi. Cijelu noć nebo su pomno pratili istarski metereolozi.

"Mi smo bili na terenu od deset sati do 3 ujutro i pratili smo snažne grmljavinske sustave koji su se sa sjeverozapada istre premještali preko djela unutrašnjosti na istok, na riječko područje. Treba reći da su ti grmljavinski sustavi bili iznimno snažni. Bila riječ o spektakularnim kumulonimbusima koji su dali više od 10.000 munja unutar dva sata", kazao nam je Petar Radovan, voditelj portala Istramet.

Za metereologe bajka, za mnoge druge noćna mora. No dobra je vijest da nas je zaobišlo drugo, još snažnije, nevrijeme koje se na zapadnoj obali Istre očekivalo oko 5 sati ujutro.

 

Vrijeme se ne smiruje - alarm je i dalje upaljen za neke dijelove Hrvatske - a mnogi su hodočasnici već krenuli put marijanskih svetišta jer sutra je blagdan Velike Gospe.

Što Hrvatskoj donosi noć?

U zapadnim dijelovima zemlje vrijeme će se već smirivati. Iako će još biti većinom oblačno, vjerojatnost za kišu je zanemarivo mala, jedva desetak posto. Drugdje ipak još uvijek dosta nepovoljno, svakako treba računati na veću mogućnost za kišu. Na istok zemlje povremena kiša nailazit će u jugozapadnoj struji sve do jutra, ponegdje može i zagrmjeti.

Na području Aljmaša kiša je naizglednija od ponoći do 7 ujutro, s manjim prekidima. Usrednjoj Dalmaciji vrijeme nije baš naklonjeno dugotrajnom boravku na otvorenom, još može biti i izraženijih nevera, i to osobito u prvom dijelu noći, a nešto je veća vjerojatnost da će zahvatiti otoke, južni dio Zagore i Neretvansku dolinu. Što se temperaturnih prilika tiče, bit će ugodno, na srednjem i južnom Jadranu toplo, temperatura u postupnom padu, prije samog izlaska Sunca očekuju se ovdje navedene najniže vrijednosti. 

Ako poslušaju meteorološka upozorenja i ne krenu noćas - deseci tisuća vjernika će na put krenuti sutra - kakvo ih vrijeme dočekuje na sam blagdan? 

Tijekom dana kiša će većinom prestati, i na istoku se vjerojatnost već značajno smanjuje.

Kišobrane ipak valja i popodne imati u Dalmaciji, posebno u Zagori gdje će se još pojavljivati sporadični grmljavinski pljuskovi. Na Trsatu će dojam ugodnog vremena donekle ometati bura, jačat će već ujutro, najjača će biti sredinom dana, a zatim će jenjati. Na riječkome području očekuju se udari i do oko 100 kilometara na sat. Sve u svemu, vrijeme nije baš povoljno za obilježavanje blagdana, ali može nas barem utješiti informacija da neće biti previše vruće.


Reci što misliš!