Događaji

od 500 do 1100 kuna

Cijene udžbenika ostaju iste

Cijene udžbenika ostaju iste
Ivica Galovic/PIXSELL

Cijene školskih udžbenika za predstojeću školsku godinu neće se mijenjati u odnosu na prethodne. Varirati će od 500 do 1100 kuna, poručuju iz Školske knjige i premda do povećanja cijena ove godine nije došlo, razmjena i kupovina rabljenih knjiga u antikvarijatima iz godine u godinu raste.

Ukratko, i ove školske godine sve ostaje po starom, kaže direktor marketniga pri Školskoj knjizi Dinko Filipović:

"Za učenike od 1. do 4. razreda prosječna cijena po kompletu je do 520 kuna dok za 5. i 6. ti od 700 do 800 kuna a za 7 mi i 8. mi zbog uvođenja novih predmeta, do 1100 kuna."

Ove godine Splitsko - dalmatinska Županja će financirati svoje građanima kupnju udžbenika, a ta obveza vrijedi već od prije za Zagrebačku, Varaždinsku te još neke gospodarski jače županije, prenosi Radio Zadar.

"Mislim da je to loše jer se svake godine ponavolja ista tema, učenici Zagrebačke županije imaju besplatne udžbenike dok bojim se, djeca iz Vukovara i Knina još uvijek nemaju tu privilegiju, tim više što su im roditelji ili slabo plaćeni ili uopće ne rade."

Zato postoje antikvarijati za kupovinu i razmjenu rabljenih udžbenika, a jedan u Zadru zadovoljno trlja ruke jer posao godinama dobro ide i dapače raste, kaže vlasnik Marko Čokolić:

"Rabljene udžbenike prodajemo 55 posto cijene povoljnije od novih a osnovnoškolske udžbenike za 5.ti do 8 mog razreda prodajemo u pola cijene."

Pri tome, jamče obeštećenje ukoliko se knjiga raspadne obzirom da su rabljene. Dakle i ove godine ništa novo. Cijene više manje iste ali problemi stari a to je pravo na besplatno školovanje za sve učenike.


Reci što misliš!