Događaji

izmjena zakona

Nijemci žele spriječiti muljaže oko doplataka za djecu, na udaru i Hrvati

Nijemci žele spriječiti muljaže oko doplataka za djecu, na udaru i Hrvati
Pixabay

Njemački vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz (SPD) zatražio je strožu kontrolu isplata dječjeg doplatka za djecu koja žive izvan Njemačke, a čiji su roditelji u Njemačkoj, javlja dnevnik Bild u nedjelju.

„Mi radimo na jačanju kontrola i na novom zakonu koji bi poboljšao učinkovitost kontrola“, rekao je Olaf Scholz za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

On je ustvrdio kako najveća većina isplata dječjeg doplatka za djecu koja žive u nekoj od zemalja Europske unije protječe u redu.

„U preko 90 posto slučajeva isplate su u redu, no činjenica je da se moramo boriti protiv postojeće zloupotrebe“, rekao je Scholz.

On je naglasio kako se njegova socijaldemokratska stranka bori za to da se dječji doplatak za djecu u EU inozemstvu prilagodi doplatku zemlje u kojoj dijete živi, a ne da se isplaćuje doplatak kao za djecu koja žive u Njemačkoj.

Pozadina rasprave oko isplate dječjeg doplatka za djecu u EU inozemstvu je apel nekoliko gradonačelnika njemačkih gradova koji su upozorili na nagli rast isplata u inozemstvo i povećan broj zlouporaba pravila građana istočnoeuropskih EU članica.

„Njemačka vlada jednostavno ignorira činjenicu da unutar EU postoje ekonomski migranti. Prije šest godina smo imali oko 6.000 Sinta i Roma iz Rumunjske i Bugarske u Duisburgu sad ih je 19.000 tisuća“, rekao je gradonačelnik Duisburga Soeren Link (SPD).

Broj isplata dječjih doplataka u EU inozemstvo se u posljednjih godinu dana drastično povećao te sada iznosi 268.000 što je deset posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

 

 

Reci što misliš!