Događaji

slučaj zaprešićke tragedije

Jovanović prijavio Kujundžića jer je ukaljao čast kolegama

Jovanović prijavio Kujundžića jer je ukaljao čast kolegama
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović izvijestio je u nedjelju kako je Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) podnio zahtjev za disciplinskim postupkom protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića jer je u slučaju tragedije u Zaprešiću i smrti 21-godišnjaka na konferenciji za novinare povrijedio Kodeks medicinske etike i deontologije te nije časno postupio prema svojim kolegama liječnicima - Ines Strenji Linić i Boži Petrovu.

Jovanović, koji je i sam liječnik, u zahtjevu za disciplinskim postupkom navodi da je ministar Kujundžić na konferenciji za medije 16. kolovoza u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu, povodom tragedije u Zaprešiću i smrti Mattea Ružića, na pitanje novinara što misli o zahtjevu Mosta za njegovom smjenom rekao: "S njima na stručnoj razini ne mogu razgovarati jer takvu nisku frekvenciju ne mogu postići. Ugledna tzv. doktorica iz Sabora i doktor iz Sabora, Linić i Petrov, u hrvatskoj medicini znače manje nego ja u hrvatskoj poljoprivredi."

Jovanović u zahtjevu za disciplinskim postupkom navodi kako ministar Kujundžić takvom izjavom, koju su prenijeli svi elektronski i tiskani mediji, svoje ponašanje i djelovanje nije usmjerio na čuvanje ugleda struke, već je povrijedio kolege liječnike i takvom neutemeljenom i paušalnom ocjenom omalovažio njihov rad, znanje i časne namjere u skrbi za pacijente.

"Time je nanio nemjerljivu štetu ne samo dr. Strenji Linić i dr. Petrovu, nego kompletnom liječničkom korpusu i narušio ugled liječnika u društvu, te ugrozio povjerenje pacijenata prema navedenim, ali i svim liječnicima u Hrvatskoj. Predmetnom izjavom prof. prim. dr. sc. Milan Kujundžić povrijedio je Kodeks medicinske etike i deontologije te nije časno postupio prema svojim kolegama pa da je time počinio disciplinsku povredu", stoji u zahtjevu za pokretanje disciplinskog postupka.


Reci što misliš!