Događaji

u fokusu

Morske orgulje i Pozdrav suncu: Nakon tisuća posjetitelja, zadarske atrakcije potrebno je obnoviti!

Morske orgulje i Pozdrav suncu: Nakon tisuća posjetitelja, zadarske atrakcije potrebno je obnoviti!
Bojan Bogdanić

Iako se po gradskom ''điru'' ne da naslutiti da je sezona polako došla završetku, turista naravno još ima posebno u staro gradskoj jezgri i našim najvećim - besplatnim atrakcijama - Morskim orguljama i Pozdravu suncu - već se sada razmišlja o ispitivanju stanja istih i potrebi njihove obnove.


Toliko stotina ljudi prošlo je rivom, pa nas je zanimalo kakvo je stanje na ''terenu'', odnosno kada bi se i u kojoj mjeri krenulo u potrebne obnove. Uvidom u gradski proračun evidentno je da postoji stavka ''obnavljanje Pozdrava suncu'' s iznosom od planiranih pet milijuna kuna.

Obratili smo se tvrtki Inovativni Zadar koja je nadležna za ovaj posao.

''Zbog trajanja turističke sezone i značaja instalacije Pozdrav Suncu u turističkoj ponudi Zadra, odabranom izvođaču radova obnove, nadogradnje i modernizacije instalacije, tvrtki Tiristor, dali nalog za obustavu radova do 1. listopada 2018.,'' kazala nam je Ana Odvitović, voditeljica sektora za razvoj poduzetničke infrastrukture.

Po isteku navedenog roka, radovi, koji su započeli pripremom potrebne dokumentacije te dobavom opreme, će se nastaviti, te se njihov dovršetak očekuje u ožujku 2019. godine.

Svojevremeno se kroz medije, ali i u poduzetničkim krugovima grada govorilo o činjenici da Zadar nudi besplatne atrakcije, odnosno, da bi s vremenom trebalo početi s naplatom posjetiteljima, naravno, simboličnim iznosom.

"Naplata pristupa instalaciji nije planirana, a što se tiče pratećih komercijalnih usluga vezanih za instalaciju, više detalja ćemo moći dati nakon što radovi obnove budu dovršeni, a instalacija bude u poboljšanoj funkciji'', dodala je Odvitović.

Poznata je i ugovorena vrijednost radova - ona iznosi 3.987.100 kuna bez PDV-a.

No, kada ne bude toliko ljudi, kao u vrućim ljetnim danima, to ne znači da zadarski turizam sasvim nestaje. Uvijek ima turista, hoće li oni biti zakinuti za posjet Orguljama i Pozdravu?

''Što se tiče mogućnosti pristupa instalaciji, tijekom izvođenja radova demontaže i ugradnje nove opreme gradilište će biti ograđeno, a pristup ograničen, sukladno pravilnima struke. Upravo to i jest razlog zbog kojeg su takvi radovi planirani izvan sezone'', zaključuje Odvitović.

Posao sanacije Morskih orgulja inače se obavlja svake 3-4 godine, a uključuje demontažu svih svirala te otpremu u radionicu, ispitivanje svirala, rastavljanje, čišćenje i utvrđivanje stanja svih dijelova, reviziju i zamjenu dotrajalih ili oštećenih dijelova te ugodbu svirala i njihovu ponovnu montažu na zadarskoj rivi.

 


Reci što misliš!